Buurtcomité Beitem hoopt na een strijd van tien jaar dat uitbreiding kippenbedrijf er definitief niet komt

Mag een kippenkwekerij in Beitem uitbreiden? Dat is de vraag die het dorp bezighoudt, nu de Raad van State de milieuvergunning voor die uitbreiding al voor de derde keer vernietigt.

Het bedrijf Sininvest heeft een vergunning om 110.000 braadkippen te houden, maar wil dat aantal uitbreiden tot 160.000. De buurtbewoners zien dit niet zitten en protesteren al tien jaar tegen de plannen. Ook de gemeente en de provincie vinden dat zo'n uitbreiding er niet moet komen. Toch keurde minister van Omgeving Joke Schauvliege vroeger verschillende keren een milieuvergunning goed die telkens - en nu opnieuw - vernietigd is door de rechter. 

Nu geen kip

Op 8 februari vernietigde de Raad van State voor de derde maal de milieuvergunning voor de uitbreiding. Intussen is er een nieuwe minister van Omgeving, Zuhal Demir. Zij krijgt 4 maanden de tijd om een beslissing te nemen. Vreemd genoeg zegt Rik Masil van het buurtcomité dat er op dit moment eigenlijk geen kippen meer zijn in Beitem. Misschien is dat stilte voor de storm, want de uitbreidingsplannen zijn er nog: "Wij weten maar al te goed welke hinder de 110.000 kippen veroorzaakten en hopen dat het advies van de Raad van State wordt gevolgd, en niet zoals de vorige twee keren door de minister wordt vernietigd. Je mag niet vergeten dat de zuidwestenwind boven die 160.000 kippen, geur en stof zal verspreiden over het wooncentrum van Beitem, met toch een 300-tal gezinnen. Dat is niet niks." 

Meest gelezen