Bezorgdheid over vacci-taxi: "Zullen enkel goedkoopste taxi's mensen naar vaccinatiecentra mogen brengen?"

Een aantal taxibedrijven maakt zich zorgen over het project vacci-taxi. Een negental gemeenten uit het Hageland, zoals Tienen, Landen en Zoutleeuw, gaan samen zorgen voor vervoer naar de vaccinatiecentra voor minder mobiele mensen. Ze doen daarvoor een beroep op taxibedrijven, maar sommige taxichauffeurs vrezen dat de gemeenten automatisch voor het goedkoopste taxibedrijf zullen kiezen.

In het Hageland wordt het project vacci-taxi uitgewerkt. Inwoners van negen gemeenten die niet goed te been zijn of die geen wagen hebben, kunnen met een taxi naar het vaccinatiecentrum. De gemeenten, waaronder Tienen, Landen en Zoutleeuw, hebben ondertussen offertes binnen gekregen van verschillende taxibedrijven. Maar de taxichauffeurs uit de regio zijn er niet helemaal gerust in, dat zij ingeschakeld zullen worden als vacci-taxi.

Gaan gemeenten taxibedrijven tegen mekaar opzetten en de goedkoopste kiezen? 

Erwin Deldin van het bedrijf Airwin uit Tienen, dat luchthaven- en evenementenvervoer verzorgt, verwoordt het zo: "De vraag waar wij mee zitten is: Gaan de gemeenten de taxibedrijven tegen mekaar opzetten en de goedkoopste kiezen?" En er leeft nog een bezorgdheid bij de taxichauffeurs, vertelt Erwin: "Ook taxibedrijven buiten onze regio, zoals Leuven, zijn aangeschreven. Waarom moeten zij geld komen verdienen in onze stad Tienen, terwijl wij in deze coronatijden al zo weinig werk hebben?"

Uniform tarief

Burgemeester Katrien Partyka van Tienen (CD&V) reageert op de ongerustheid van de taxichauffeurs: "Wij hebben een overleg gehad met alle taxibedrijven en hen gevraagd om hun prijzen door te geven. Op basis daarvan gaan wij het gemiddelde nemen en een vaste prijs bepalen, een uniform tarief. En we maken ook een poule van taxichauffeurs zodat iedereen aan bod kan komen voor vacci-taxi." En volgens Partyka is er een eenvoudige reden waarom ook Leuvense taxibedrijven kans maken om ingeschakeld te worden: "We hebben alle taxibedrijven aangeschreven die actief zijn op ons grondgebied, en daar zitten ook Leuvense taxichauffeurs bij."

Meest gelezen