Politie Gent

CD&V-vrouwen in Lier introduceren "gele doos" met medische info : "Bespaart kostbare minuten tijdens hulpverlening"

In Lier vraagt de vrouwenafdeling van CD&V om ook daar een "gele doos" te introduceren. Daarin bewaar je alle medische informatie, en die stop je dan in je koelkast. Op je voordeur plak je een sticker waarop staat dat er een medische doos aanwezig is in het huis. Als er dan een noodgeval is, weten hulpverleners meteen waar ze alle informatie kunnen terugvinden, en dat kan levens redden. 

Het idee van de gele doos komt uit Canada en werd al getest in ondermeer Brugge. Ook Lier is nu geïnteresseerd. "Als er hulp nodig is, kan het een bijzonder belangrijke bron van informatie zijn", vertelt Jo Daelemans, voorzitter van Vrouw en Maatschappij van CD&V van Lier-Koningshooikt.

Gele "brooddoos" kan kostbare tijd besparen

De doos ziet eruit als een gele brooddoos en bevat formulieren met alle gegevens van de bewoners. Er is ook informatie over lichamelijke en psychische klachten en eventuele medicatie in terug te vinden. Ook de naam van de huisdokter en van familieleden die verwittigd moeten worden, zitten in de doos. 

Zeker bij alleenstaanden is het voor hulpverleners soms een zoektocht naar de juiste informatie

Jo Daelemans (CD&V), voorzitter Vrouw en Maatschappij

Met de gele doos kunnen hulpverleners in een noodsituatie dus kostbare minuten winnen. “Zeker bij alleenstaanden is het voor hulpverleners soms een zoektocht naar de juiste informatie over de te behandelen persoon. Maar ook bij koppels is het nuttig. Soms is de partner immers in paniek en zijn hulpverleners meer met de snelle, juiste informatie uit de gele doos”, vertelt Daelemans.

In de koelkast bewaren

De gele doos zou in de koelkast bewaard worden. “Dat is een strategische plaats. Iedereen heeft wel een koelkast en ze is makkelijk terug te vinden", legt Daelemans uit. In de eerste plaats behoren senioren tot het doelpubliek. 

Ook de seniorenraad van Lier is vragende partij om zo'n gele doos in te voeren. Het voorstel wordt later deze maand op de gemeenteraad gebracht, en moet daar nog worden goedgekeurd. 

Meest gelezen