China verbiedt uitzendingen van Britse internationale zender BBC World News

China heeft een verbod ingevoerd op de Britse internationale tv-zender BBC World News. Dat heeft de bevoegde toezichthouder beslist. Het verbod lijkt een vergelding voor een eerdere Britse beslissing om de Chinese staatszender CGTN uit de ether te halen in het Verenigd Koninkrijk. De BBC reageert teleurgesteld, al werden de BBC-uitzendingen sowieso al gecensureerd in China.

In een verklaring zegt de Chinese Nationale Radio- een Televisieadministratie dat BBC World News in zijn berichtgeving ernstige inbreuken heeft gepleegd op de Chinese regelgeving. De BBC-berichten zouden niet "waar en onpartijdig" zijn geweest, en de Chinese nationale belangen en etnische solidariteit ondermijnen.

De directe aanleiding voor het verbod is een rapport van de BBC waarin Oeigoerse vrouwen getuigen over systematisch seksueel geweld in Chinese "heropvoedingskampen". 

De regulator beslist nu om de vergunning van BBC World News voor het komende jaar niet goed te keuren. De BBC zegt "teleurgesteld" te zijn over de Chinese beslissing, al werden de BBC-programma's sowieso al regelmatig onderbroken als er gevoelige Chinese thema's aan bod kwamen. "De BBC is wereldwijd de meest betrouwbare internationale nieuwszender. Ze bericht over thema's uit de hele wereld op een eerlijke, onpartijdige manier, en zonder vrees of gunsten", reageert de omroep.

Vergelding

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab heeft het op Twitter over een "onaanvaardbare schending van de persvrijheid". De beslissing zal "China's reputatie in de ogen van de wereld enkel beschadigen."

De Chinese beslissing kan worden gezien als een vergelding voor een eerdere Britse actie. Een week geleden trok de Britse telecomwaakhond de vergunning in van CGTN, een Engelstalige staatszender uit China, omdat die wordt gecontroleerd door de Chinese Communistische Partij. Peking gaf toen al te kennen dat er represailles zouden volgen.

De verhoudingen tussen Peking en Londen verliepen eerder al gespannen, vooral door het Chinese beleid in de vroegere Britse kolonie Hongkong en de Britse beslissing dat de Chinese telecomreus Huawei niet wordt betrokken bij de uitbouw van het Britse 5G-netwerk .

Meest gelezen