Jan D'Hondt Ateljé D

Deze zomer kan je fietsen langs de middeleeuwse verdwenen Zwinhavens

Deze zomer is er een fietstocht langs de verdwenen middeleeuwse Zwinhavens. Je fietst in de streek rond Brugge, Damme en Sluis en dankzij virtual reality ontdek je de Zwinhavens van vele eeuwen geleden. 

In de late middeleeuwen was Brugge een van de belangrijkste handelssteden in Europa. De stad was via de Zwingeul rechtstreeks verbonden met de Noordzee. Ook elders langs de Zwingeul, die later verzandde, lagen er havens.  Die zijn intussen verdwenen, maar ze worden op vier plekken weer tot leven gewekt.

Lees verder onder de foto.

Westtoer

Die plekken zijn door Westtoer verbonden met een fietstocht. Er staat  een soort verrekijker met virtuele realiteit waarmee je letterlijk in het verleden kan kijken. Professor Wim De Clercq van de Universiteit Gent werkte mee aan het project. "Je zal 360° kunnen ronddraaien en je ziet de haven in volle actie. In Damme bijvoorbeeld tonen we hoe de goederen vanop de kaai op kleinere schepen worden geladen die dan naar Brugge varen. In Monnikerede zie je de kogges aan de kant liggen. In Sluis zie je de schepen binnenvaren tussen de toren en het kasteel van Bourgondië."

Lees verder onder de foto.

Westtoer

 

Naast de fietstocht komt er ook een tentoonstelling in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist.  Die loopt van 3 juli tot 7 november.

Meest gelezen