Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Wereldleiders Joe Biden en Xi Jinping bellen een eerste keer: VS houdt strenge toon aan tegen China

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn eerste telefoongesprek met de Chinese president Xi Jinping geen fluwelen handschoenen aangetrokken. Hij bekritiseerde de repressie in Hongkong, de situatie van de Oeigoeren en de economische politiek van Peking. Maar de twee leiders willen wel samen de gezondheidsproblemen, wapenverspreiding en de klimaatopwarming aanpakken. 

Het was uitkijken naar de toon van de nieuwe Amerikaanse president Biden ten aanzien van China. Biden wil op de meeste vlakken het buitenlands beleid van zijn voorganger Trump radicaal veranderen. Maar over de relatie met China was voorspeld dat hij dezelfde strenge toon zou aanhouden. De Verenigde Staten en China leven op gespannen voet, met recente diplomatieke incidenten over handel, spionage en de aanpak van de coronapandemie. 

"Bezorgdheid"

De nieuwe Amerikaanse president Biden belde zijn ambtsgenoot Xi aan de vooravond van het Chinese Nieuwjaar. Dat wordt gezien als een gebaar van goede wil. Maar Biden spaarde zijn kritiek niet. In een mededeling achteraf, liet het Witte Huis weten dat Biden zijn bezorgdheid had geuit over "de oneerlijke en dwingende economische praktijken van Peking, over de repressie in Hongkong, over mensenrechtenschendingen in Xingjiang en over een steeds assertievere strategie in de regio, waaronder Taiwan".

Biden ging dus geen taboes uit de weg. De situatie van de Oeigoeren in de provincie Xinjiang wordt al lang aangeklaagd door mensenrechtenactivisten. Die zeggen dat de moslimminderheid er in strafkampen wordt uitgebuit. China ontkent de rapporten. (lees verder onder foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Samenwerking onder voorwaarden

De Amerikaanse president Biden wil wel samenwerken met China, maar alleen als dat ten goede komt van het Amerikaanse volk, schreef hij achteraf in een tweet. (lees daarna verder)

Die samenwerking zoeken de twee wereldleiders vooral op het vlak van de grote wereldgezondheidsproblemen zoals de coronapandemie, maar ook de klimaatopwarming en de verspreiding van wapens willen ze samen aanpakken. 

China positief

Volgens de staatstelevisie heeft president Xi Jinping vooral gewaarschuwd dat een slechte relatie tussen de twee landen een ramp zou zijn voor beiden. "We moeten er ook opnieuw voor zorgen dat we elkaar niet verkeerd beoordelen", zou Xi hebben gezegd. Het is geen geheim dat Peking aandringt op betere betrekkingen met Washington, na het tijdperk-Trump. In de voorbije jaren hebben de Verenigde Staten een reeks sancties getroffen tegen China en zelfs een handelsoorlog ontketend. 

Wat de mensenrechtensituatie betreft, bleef Xi Jinping bij zijn harde standpunt. De situaties in Hongkong, Xingjiang en Taiwan zijn volgens hem een zaak van "soevereiniteit en en territoriale integriteit" en hij hoopt dat de Verenigde Staten dat voorzichtig aanpakken.

Na het gesprek reageerden de Aziatische beurzen positief. De Amerikaanse exportbeperkingen op technologie en tarieven die onder Trump waren ingevoerd, blijven wel gehandhaafd. Maar toch hopen investeerders dat de economische relaties evenwichtiger zullen worden onder president Biden. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen