Videospeler inladen...

Open VLD-voorzitter Lachaert wil parlementslid El Kaouakibi op non-actief zetten, zelf dient ze een strafklacht in   

Sihame El Kaouakibi (Open VLD) dient een strafklacht in wegens valsheid in geschrifte, informaticafraude en hacking. Dat laat het Vlaams Parlementslid weten nadat ze vorige week in opspraak is geraakt rond haar vzw Let's Go Urban. De politica anticipeert er ook op dat ze mogelijk op non-actief wordt gezet als lid van Open VLD. Partijvoorzitter Egbert Lachaert heeft gevraagd haar tijdelijk op non-actief te zetten.

Er beweegt weer van alles rond Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi, die onlangs in opspraak kwam wegens mogelijk misbruik van subsidies binnen haar vzw Let's Go Urban. Boven het gerechtelijk onderzoek daarnaar, kwam ook nog eens het verhaal dat El Kaouakibi 50.000 euro heeft gekregen van Open VLD om haar verkiezingscampagne in 2019 vorm te geven, wat bij de achterban van de Vlaamse liberalen veel kwaad bloed heeft gezet.

Open VLD-voorzitter Lachaert heeft daarom aan de statutaire commissie van zijn partij gevraagd om El Kaouakibi op non-actief te zetten, "om de sereniteit en de rust te herstellen en haar haar verdediging te laten voeren op een onafhankelijke manier".

El Kaouakibi zelf anticipeert op de kans dat ze tijdelijk op non-actief wordt gezet als lid van Open VLD. "Ik heb begrip voor de maatregel, maar hoop uit de grond van mijn hart dat dit enkel tijdelijk hoeft te zijn", lezen we in een reactie van El Kaouakibi.

In dezelfde mail aan de media gaat El Kaouakibi in op de zaak rond haar dans-vzw. Ze houdt haar onschuld staande en laat weten dat ze zelf heeft onderzocht wat er kan misgelopen zijn bij Let's Go Urban (LGU). Op basis daarvan dient ze nu zelf een strafklacht in.

Tegenaanval

"Ik heb ontdekt dat documenten die betrekking hebben op besprekingen van de raad van bestuur  (van de vzw Let's Go Urban, red.) op onrechtmatige wijze werden aangepast en/of verwijderd", schrijft de politica. "Ik heb redenen om te geloven dat een ontslagnemend lid van de raad van bestuur hierbij betrokken is."

"In tweede instantie", zo gaat ze verder, "werd ik het slachtoffer van externe hacking, waarbij een medewerkster van LGU onrechtmatig geprobeerd heeft om zichzelf toegang te verschaffen tot een heel aantal belangrijke documenten. Ik heb alle vertrouwen in het gerechtelijk onderzoek dat hiertoe opgestart zal worden om de waarheid aan het licht te brengen en duidelijk te maken wie hiervoor verantwoordelijk is."

Advocaat Omar Souidi laat weten dat het om een klacht gaat tegen onbekenden. "We willen op dat vlak de onderzoeksrechter alle kansen geven om de mensen te viseren die na verder onderzoek moeten geviseerd worden. Maar wij zullen in onze strafklacht wel een aanwijzing geven over de mensen die volgens ons in aanmerking komen. Het gaat over mensen gelieerd aan Let's go Urban, al dan niet als ontslagnemend lid van de raad van bestuur."

De zaak rond de vzw begon nadat een onafhankelijk bureau de vzw had doorgelicht op vraag van drie misnoegde bestuursleden van Let's Go Urban, waarna een bewindvoerder werd aangesteld en even later ook een gerechtelijk onderzoek werd geopend. "Als je dit nu als een tegenaanval wil kwalificeren, dan mag dat zeer zeker. Maar uiteindelijk wil onze cliënte maar één ding: meewerken aan de waarheidsvinding", aldus meester Souidi.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen