Pexels-Tofros

Federale politie Oost-Vlaanderen waarschuwt: "Let op met phishing, klik nooit op een link van een onbekende"

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen heeft 4 verdachten in België en Nederland opgepakt in een groot phishing-dossier. De bende verstuurde massaal veel berichten via onder andere Whatsapp met een link in. Via die link moest het slachtoffer bankgegevens invullen. Zo konden de daders geld overschrijven op een rekening van een 'geldezel'. Het geld werd dan uit bankautomaten gehaald of er werden internetaankopen meegedaan. Er zijn meer dan 200 slachtoffers. 

De feiten zelf dateren van januari vorig jaar, in 2020. Er werden verdachte sms-en en berichten via Whatsapp verstuurd die leken alsof ze van een bank kwamen. Daar zat een link in die leidde naar een pagina die leek op de eigen bankrekening. Zogezegd om bepaalde gegevens te controleren. In werkelijkheid zat er een criminele bende achter die aan bankgegevens wilde geraken. Dat lukte ook in verschillende gevallen. Geld werd overgeschreven op een rekening van een medeplichtige, de 'geldezel' en vervolgens er weer afgehaald. Het gaat om honderdduizenden euro's in totaal.

Een link is link, klik nooit op een link van een onbekende
Patrick Willocx van de Federale Politie Oost-Vlaanderen

Patrick Willocx van de federale politie in Oost-Vlaanderen wil dat mensen beseffen dat dit soort criminaliteit bestaat, en wil de nadruk leggen op preventie: "Dit kon zeker vermeden worden. Een link die je krijgt van een onbekende, of van jouw bank of van de post is niét ok. Een link is link. Door erop te klikken komen criminelen in jouw banksysteem. Maar het gaat dan om een valse website. Zo komen ze aan jouw codenummers en slagen erin om jouw rekening te plunderen. Doe dat dus nooit."

Geldezels

Een bijkomend probleem zijn de zogenaamde 'geldezels'. Dan gaat het vaak om minderjarige jongeren die ongewild medeplichtig worden omdat zij gebruikt worden als tussenpersoon. Willocx legt uit: "We hebben twee jongeren uit Oost-Vlaanderen opgepakt die zich lieten vangen. De daders vragen die jongeren hun bankkaart en schrijven geld van het slachtoffer over naar de bankrekening van die jongeren. Dan halen de daders het geld uit een bankautomaat."

Leen nooit jouw bankkaart uit aan een organisatie, je wordt dan een medeplichtige

Patrick Willocx van de Federale Politie Oost-Vlaanderen

De politie kijkt na vanuit welke rekening de transactie gebeurde, en zo komen zij terecht bij een 'geldezel', zij zijn dan automatisch medeplichtig. "Die jongeren zeggen dan dat ze hun bankkaart uitleenden aan iemand. Je mag nooit jouw bankkaart uitlenen want dan ben je automatisch medeplichtig. In Oost-Vlaanderen komen die tussenpersonen systematisch voor de rechtbank en worden gestraft."

In het geval van het phishing-dossier werd vaak gebruik gemaakt van telefoonkaarten en simkaarten. Jongeren kochten die op vraag van de daders. "De daders verstuurden dan via die kaarten databerichten via bijvoorbeeld whatsapp of iMessage (berichten van iPhone). Duizenden mensen kregen zo'n whatsappbericht. Je moet er maar een paar hebben die erop reageren en toegang geven tot hun rekening. Zo worden duizenden euro's overgeschreven van bijvoorbeeld de spaarrekening naar de rekening van de geldezel." Het geld verdwijnt dan en komt nooit meer terug.

Conclusie: klik vooral nooit op een link van een onbekende, ook niet als het lijkt alsof het van je eigen bank komt. Voor jongeren: leen je bankkaart nooit uit, en ga nooit een telefoonkaart kopen voor iemand anders. Een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard.

kasto80

Meest gelezen