Fietssnelweg langs Albertkanaal na drie dagen dan toch gestrooid

De Vlaamse Waterweg heeft vandaag de fietssnelweg F75 tussen Lummen en Geel dan toch gestrooid. De Fietsersbond van Beringen had de onveilige toestand van de drukgebruikte fietssnelweg aangeklaagd bij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Ze beloofde dat er in de toekomst meer duidelijkheid komt over wie verantwoordelijk is.

De fietssnelweg langs het Albertkanaal lag er de afgelopen drie dagen gevaarlijk glad bij. "Hier en daar waren er ijzelplekken, op andere plekken lag er nog sneeuw", zegt Tony Vandevelde van de Fietsersbond van Beringen. Tony rijdt elke dag via de fietssnelweg naar zijn werk bij Nike. "En ik ben niet de enige", zegt hij. "In de zomer zijn we met 750 bij Nike die daar fietsen, in de winter zijn we nog altijd met zo'n 200. Ook wij hebben recht op een veilige weg om naar ons werk te gaan".

Van het kastje naar de muur

Tony had de voorbije dagen bij de Vlaamse Waterweg aangedrongen om te strooien. Maar die verwees hem door naar de gemeenten langs het Albertkanaal, die zouden verantwoordelijk zijn. Vlaams minister van Mobiliteit Peeters heeft nu beloofd om de wetgeving over de jaagpaden - die al van 1935 dateert - aan te passen. Binnenkort zou duidelijk moeten worden wie verantwoordelijk is als er moet gestrooid worden. De Vlaamse Waterweg heeft niet gewacht op een nieuwe regeling en heeft vandaag meteen zout laten strooien tussen Geel en Lummen. 

Meest gelezen