Figuranten testen vaccinatiecentrum As-Genk-Zutendaal uit: "De bedoeling dat we alle fouten uit het systeem halen." 

 

 

Verschillende figuranten hebben deze voormiddag de werking van het vaccinatiecentrum As - Genk - Zutendaal uitgetest tijdens een zogenaamde ‘dry run’. Normaal gaan op 22 februari de vaccinaties van start  en worden de eerste 300 vaccins toegediend aan zorgpersoneel. In het totaal zullen 66.000 meerderjarige bewoners van de drie gemeenten de kans krijgen om ingeënt te worden in de Limburghal. 

De volledige werking van het vaccinatieproces, van de eerste tot en met de laatste stap, werd donderdag uitgetest. “Eén van de eerste dingen die de mensen te wachten staat is het invullen van een medische vragenlijst”, legt een verpleegster uit. “Ik vraag mensen bijvoorbeeld naar een eventuele zwangerschap, allergie of aandoening. Als er problemen zijn kan ik een beroep doen op een arts of apotheker. Het is de bedoeling dat we vandaag alle fouten uit het systeem halen. Tot nu toe lijkt alles goed georganiseerd, al is het toch een beetje wennen. Werken met een walkie talkie zijn wij als verpleegkundigen niet bepaald gewoon (lacht).” 

Moeilijk te verstaan

Harrie Dewitte, huisarts met pensioen, speelt een kritische patiënt. “Het is nu eenmaal de bedoeling dat men voorbereid is op alle soorten mensen. Maar alles gaat voorlopig vlot. Dit centrum bewijst de efficiëntie van een lokaal bestuur. Ik denk dat we er klaar voor zijn. De enige opmerking die ik heb, is dat het moeilijk wordt voor mensen die slechthorend zijn. Men communiceert uiteraard met elkaar achter plexiglas en met mondmasker. Het zal er bovendien erg rumoerig aan toe gaan.”

Volgens de laatste informatie zullen de eerste 300 vaccins geleverd worden tussen 18 en 22 februari. “Dat betekent dat we vermoedelijk binnen een dikke week aan het vaccinatieproces kunnen beginnen”, zegt burgemeester van As Tom Seurs. “Vermoedelijk, want we zijn nu eenmaal afhankelijk van de levering van vaccins. In principe zijn we uitgerust om 1.200 tot zelfs 1.500 vaccinaties per dag aan te kunnen in een piekperiode, wanneer we vier of zelfs vijf vaccinatielijnen gelijktijdig openzetten. Daarvoor rekenen we naast onze vaste medewerkers en medisch personeel ook op heel wat vrijwilligers.” 

Meest gelezen