BEKIJK - Hoe goed werkt het vaccin van AstraZeneca eigenlijk? En wie krijgt het toegediend? Een antwoord op jouw vragen

In Vlaanderen krijgen vandaag de eerste mensen een prik met het AstraZeneca-vaccin, vooral zorgverleners. En dat terwijl Zuid-Afrika zijn vaccinatiecampagne voorlopig heeft opgeschort omdat het vaccin niet genoeg bescherming zou bieden tegen de Zuid-Afrikaanse variant. België heeft liefst 7 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin besteld, momenteel bedoeld  voor de leeftijdsgroep 18-55 jaar. Moeten zij zich zorgen maken? Wij legden deze vragen voor aan Pierre Van Damme, vaccinoloog aan de Universiteit Antwerpen en lid van de taskforce vaccinatie.

Wie mag het AstraZeneca-vaccin nu krijgen?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dus dat het coronavaccin van AstraZeneca ook geschikt is voor 65-plussers. Maar de Hoge Gezondheidsraad van ons land, had eerder geadviseerd om het vaccin in ons land niet toe te dienen boven de 55. Bekijk hier wat vaccinoloog Pierre Van Damme daarover zegt. 

Videospeler inladen...

Moeten mensen die het AstraZeneca-vaccin zullen krijgen, zich nu zorgen maken?

De soms tegenstrijdige adviezen veroorzaken ongerustheid. Pierre Van Damme legt hieronder in een korte video uit dat u zich geen zorgen hoeft te maken.

Videospeler inladen...

Hoe hard woekert de Zuid-Afrikaanse variant bij ons?

Momenteel circuleert de Zuid-Afrikaanse variant hier weinig. Bekijk in onderstaande video de uitleg hierover van Pierre Van Damme.

Videospeler inladen...

Beschermen de andere vaccins beter tegen de Zuid-Afrikaanse variant?

Alle producenten van coronavaccins zeggen dat ze hun vaccin zo goed mogelijk wapenen tegen allerlei varianten van het virus. Ontdek hier de uitleg van vaccinoloog Van Damme.

Videospeler inladen...

Hebben we een derde prik nodig van het AstraZeneca-vaccin?

Sommige experts opperen dat het goed zou zijn om een derde prik te geven van het AstraZeneca-vaccin en ook van de andere vaccins. Wat Van Damme daarover denkt, kan u hier bekijken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen