"Hoe hoger je op de academische ladder klimt, hoe minder vrouwen je tegenkomt" 

MS-onderzoekster Bieke Broux droomt van een wereld met meer vrouwelijke wetenschappers. Naar aanleiding van de Internationale Dag van Vrouwen in de Wetenschap vertelt de postdoctorale onderzoeker bij Radio 2 Limburg dat er ondanks stijgende cijfers nog werk verzet moet worden. 

Het aantal niet-mannelijke academische bollebozen neemt toe. Aan de Universiteit Hasselt zijn vrouwen met een percentage van respectievelijk 48% en 45% studenten en doctoraatsstudenten goed vertegenwoordigd.  “Het probleem situeert zich dan ook pas een niveau hoger”, verduidelijkt Broux. “Hoe hoger je op de academische ladder klimt, hoe minder vrouwen je tegenkomt. Vooral postdoctorale onderzoekers die professor willen worden, botsen vaak op een probleem. Meestal ben je bij het maken van die belangrijke stap tussen de 30 en de 35 jaar oud, exact de leeftijd waarop veel koppels tegenwoordig aan een gezin beginnen. Door de grote zorgtaak die moeders dan tijdelijk wacht, lopen ze een achterstand op ten opzichte van mensen zonder kinderen. Je wetenschappelijke output vermindert, met als resultaat een gat in je cv.”

Commissie voor gender en diversiteit 

Het is die achterstand die Broux, zelf moeder van twee jonge kinderen, graag wilt aanpakken. “Samen met enkele collega’s heb ik een commissie opgericht voor gender en diversiteit aan onze universiteit.  Vrouwelijke professoren die op zwangerschapverlof zijn, kunnen op dit moment tijdelijke vervanging voor hun onderwijstaken aanvragen. Dat is een goede zaak. Maar wij willen dat die mogelijkheden nog worden verbreed, en dat er ook oplossingen komen voor de achterstand die je oploopt als onderzoeker.”

“Wetenschap is gelukkig al lang geen exclusieve mannenwereld”, vervolgt Broux. “Maar er zijn nog verbeteringen mogelijk. Het moet mogelijk zijn voor vrouwen om een onderzoekscarrière met een gezin te combineren. Mannen doen dat tenslotte ook.” 

Meest gelezen