Husky's uit Poederlee genieten van de winterprik: "-10 graden is ideaal"

In Poederlee, bij Lille, genieten Guy Marinus en zijn husky's volop van het winterweer. Met zijn 16 honden doet hij tijdens de wintermaanden normaal gezien wedstrijden in Scandinavië. Maar door corona zit hij thuis. De huidige winterprik komt dan ook als geroepen. "De honden rennen het best bij -10 graden", vertelt sledehondenracer Guy Marinus uit Poederlee.

Voor Guy Marinus en zijn 16 husky's zijn de lage temperaturen van deze week meer dan welkom. "Ze hebben de koude enorm graag. Ik woon dicht bij de Poeyelheide en we lopen helemaal tot aan de Lilse Bergen", vertelt Guy. "Met de sneeuw die er nu ligt, zijn we echt heel blij. Ik zie er al tegen op dat het gaat dooien."

Geld verdienen met sledehondwedstrijden zit er niet in. "Ik steek er vooral zelf geld in. In België zijn er geen sponsors zoals in Scandinavië, maar ik vind het zo leuk om met de honden in stilte door de bossen te rennen. Dat is een ongelooflijk goed gevoel."

Als ik de honden inspan, worden ze helemaal zot omdat ze zo graag willen rennen

Guy Marinus

-10 is de ideale temperatuur

Ondanks dat de honden het liefst in de koude zitten, moeten ze toch ook de soms hete zomers in België doorstaan. "De honden rennen het beste bij -10 graden. In de zomer krijgen de honden platte rust en stoppen we met trainen. Dan doen we een echte zomerstop", zegt Guy.  

De honden worden niet ingezet voor toeristische activiteiten. "Het zijn echte wedstrijdhonden. Vanaf dat je ze inspant, worden ze helemaal zot. Dan willen ze niets anders doen dan beginnen rennen. Ze zijn dus niet bestemd voor toeristen", lacht Guy.

Meest gelezen