Jazzpianist en componist Chick Corea overleden

De Amerikaanse jazzpianist en componist Chick Corea is overleden. Dat wordt gemeld op zijn officiële Facebookpagina. De iconische pianist en bandleider, die een grote rol speelde in de vernieuwing van de jazzmuziek in de jaren zeventig, werd 79 jaar.

Corea werkte in zijn carrière samen met jazzgrootheden als onder anderen trompettist Miles Davis, pianist Herbie Hancock en bassist Stanley Clarke. Onder meer met zijn werk voor Miles Davis en de door hemzelf opgerichte groep Return to Forever droeg Corea aan het begin van de jaren zeventig bij aan het ontstaan van de fusion, een vooruitstrevende stroming in de jazzmuziek. Van zijn eigen composities is met name het stuk "Spain" erg bekend.

Corea is overleden aan een zeldzame variant van kanker, is te lezen op zijn Facebookpagina. Die was recentelijk bij hem ontdekt. "Door zijn hele leven en carrière genoot Chick van de vrijheid en het plezier dat hij had als hij iets nieuws maakte", is te lezen in de verklaring waarmee zijn overlijden is bekendgemaakt. "Hij was een geliefde echtgenoot, vader en grootvader en een geweldige mentor en vriend voor zo velen. Door zijn oeuvre in de decennia die hij rond de wereld toerde, beïnvloedde en inspireerde hij de levens van miljoenen mensen."

Corea bracht vorig jaar nog een livealbum uit, waarin zijn erg diverse talenten en invloeden te horen waren met onder meer klassieke stukken en bebop, schrijft het muziekblad Rolling Stone.

Volgens Deadline Hollywood is Corea de op drie na meest genomineerde artiest in de geschiedenis van de Grammy's, met 65 nominaties waarvan hij er 23 kon verzilveren. Hij kreeg ook drie Latin Grammy Awards in de categorie "beste instrumentele album". Geen enkele artiest kreeg zoveel awards in die categorie.

Beluister hier "Spain":

Meest gelezen