Ex-topman Stéphane Moreau vrijgelaten onder voorwaarden in Nethys-affaire

Oud-topman van Nethys en voormalig PS-politicus Stéphane Moreau wordt onder voorwaarden vrijgelaten. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling van Luik beslist. Moreau zat in voorlopige hechtenis op verdenking van fraude en misbruik van overheidsgeld. Vier jaar geleden kwamen rond de intercommunales Nethys en Publifin (nu: Enodia) allerlei schandalen aan het licht, onder meer rond onterechte vergoedingen.

De Nethys-affaire beroert de Waalse politiek al jaren, maar kwam vorige maand in een stroomversnelling met de ondervragingen van verschillende toplui bij de Luikse intercommunale Nethys. In zo'n intercommunale werken gemeenten samen rond gas en elektriciteit. Het gerecht deed ook verschillende huiszoekingen, onder meer in het Waalse parlement en het parlement van de Franse Gemeenschap.

Zo'n 2 weken geleden werd oud-Nethys-topman Stéphane Moreau samen met verschillende andere bestuurders officieel aangehouden, onder meer op basis van misbruik van overheidsgeld en fraude.

Moreau zat nog als enige in de cel. Eind vorige maand besliste de raadkamer dat hij mocht vrijgelaten worden, maar het parket ging in beroep. De kamer van inbeschuldigingstelling heeft nu beslist dat Moreau onder voorwaarden mag worden vrijgelaten. Het onderzoek gaat uiteraard wel verder. Moreau zelf ontkent alle aantijgingen.

De hele zaak draait rond verschillende corruptie- en fraudeschandalen bij Nethys maar ook de intercommunale Enodia (eerder Publifin). Verschillende managers en politici zouden zich bij die intercommunales hebben verrijkt met overheidsgeld. Een twintigtal lokale Waalse mandatarissen van PS, MR en CDH hebben duizenden euro's opgestreken als vergoeding om in adviesraden te zetelen, waar ze soms helemaal niet aanwezig waren. 

Bij het dossier-Nethys is er sprake van meer dan 18 miljoen euro aan vergoedingen die aan het vroegere management is uitgekeerd. De kwestie had vooral veel impact op de partij PS. Onder meer minister Paul Furlan en politici als Stéphane Moreau - toenmalig burgemeester van Ans - werden ontslagen.

Waar ging de Nethys-affaire over? Bekijk het hier in 1 minuut:

Videospeler inladen...

Meest gelezen