Videospeler inladen...

Verwarmen we straks met schoon waterstofgas in plaats van fossiel aardgas? KU Leuven en Fluxys starten proefproject 

De KU Leuven en Fluxys starten een proefproject waarbij ze waterstof uit zonne-energie in het aardgasnet sturen ter vervanging van fossiel aardgas. Op die manier hopen ze de CO₂-uitstoot te verminderen. Ze bouwen hiermee voort op een baanbrekend zonnepaneel dat waterstof produceert, dat ze twee jaar geleden hebben ontwikkeld.

Draait de industrie binnenkort op groene waterstof in plaats van op aardgas, en verwarmen wij er bijvoorbeeld dan ook onze huizen mee? De KU Leuven test uit of het kan, samen met gasbedrijf Fluxys. 

Twee jaar geleden kwam de KU Leuven met een baanbrekend zonnepaneel dat waterstof produceert. Het toestel ziet eruit als een gewoon zonnepaneel, maar is het niet. Het haalt namelijk groene waterstof uit de lucht met als enige ingrediënten waterdamp en zonlicht. 

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" van 26 februari 2019 over het zonnepaneel dat waterstof produceert (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

 “Na de voorstelling van het eerste waterstofpaneel werden we overspoeld met vragen uit binnen- en buitenland. Veel mensen ook die een waterstofpaneel willen bestellen. Maar daarvoor is het nog te vroeg,” zegt onderzoeker Jan Rongé. 

Voor mensen die een waterstofpaneel willen bestellen: dat is nog te vroeg.

Jan Rongé, onderzoeker

Nu gaat de KU Leuven samen met Fluxys testen of ze die waterstof uit zonne-energie in het aardgasnet kunnen sturen, ter vervanging van fossiel aardgas. Bedoeling is om de CO₂-uitstoot zo te verminderen. 

Waterstofgas?

Waterstof heeft verschillende troeven.  Je kan er zowel elektriciteit als warmte mee opwekken. Je kan ermee verwarmen of rijden. Je kan het als grondstof gebruiken ter vervanging van olieproducten én het heeft als enige bijproduct waterdamp. 

Het is ook een gas dat geen broeikasgassen of giftige stoffen vrijgeeft als je het gebruikt. Voorwaarde voor al deze voordelen is wel dat je waterstof maakt met schone energie. En daar is het team van professor Martens dus al eerder in geslaagd. 

Nu komt de volgende stap met een proefproject op het groendak van het Fluxys-laboratorium in Anderlecht. Met dit project willen de onderzoekers nagaan of hun groene waterstof voldoet aan de kwaliteitscriteria van aardgas. Kan het aardgas vervangen? Kan het geïnjecteerd worden in het aardgasnet? Dat soort vragen moet met deze testen beantwoord worden.

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" over het proefproject dat de KU Leuven en Fluxys nu starten (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Maar er zijn ook nadelen

Maar waterstof heeft ook nadelen. Het is al jaren een belofte op de energiemarkt, maar tot een echte doorbraak is het nog niet gekomen. Waterstof zou nog steeds duur en omslachtig zijn om te maken en te stockeren. 

Nog een zwak punt van waterstof is dat het bij normale druk bijzonder weinig energie bevat. Even vergelijken: voor dezelfde energie van 1 liter benzine heb je 3.200 liter waterstofgas nodig. Dat is een enorm volume. 

Daarom wordt waterstof meestal onder hoge druk samengeperst of bij een zeer lage temperatuur (-253 graden Celsius) omgezet in een vloeistof. Beide processen kosten energie én een stevige tank voor de opslag. Daarom is de injectie van waterstof in het gasnetwerk een voor de hand liggende oplossing.

Ook Nederland, met zijn uitgebreide gasnetwerk, is hier volop mee bezig. Fluxys zelf wil vanaf 2025 een deel van het aardgasnet ombouwen tot een waterstofnet. Raphaël De Winter, directeur Innovatie bij Fluxys: “We willen de energietransitie vooruit doen gaan en stapsgewijs meer koolstofneutrale gassen in onze infrastructuur vervoeren.”  

(Lees verder onder de foto.)

Waterstofpanelen zijn zonnepanelen die waterstof produceren. De aansluitingen zijn dan ook geen kabels maar leidingen.

Meten is weten

Maar om dit te realiseren is er nog onderzoek nodig. De panelen produceren namelijk niet altijd evenveel waterstof, of waterstof met dezelfde samenstelling. Dat hangt af van de oriëntatie op de zon, het aantal uren zon, het seizoen, het moment van de dag en het weer. 

Tien onderzoekers werken ondertussen aan het project. Ze proberen de huidige waterstofpanelen nog te optimaliseren en de meest efficiënte manier te ontwikkelen om op grotere schaal te produceren. 

Het project, dat de naam Solhyd kreeg, krijgt ondertussen ook steun van de Vlaamse overheid, die een klimaatneutrale industrie nastreeft tegen 2050.

Wilt u meer informatie over het project? Klik dan hier.

Meest gelezen