AFP or licensors

Liveblog: Eerste AstraZeneca-vaccins worden morgen al gezet in vaccinatiedorp Antwerpen

Morgen krijgen de eerste 200 zorgverleners uit de eerste lijn in Vlaanderen een vaccin van AstraZeneca in het vaccinatiedorp in Antwerpen. Dat is enkele dagen sneller dan gepland. De coronacijfers in ons land blijven rond hetzelfde niveau schommelen, en er is goed nieuws uit de woonzorgcentra, waar de nieuwste vaccinatiecijfers zijn vrijgegeven. Volg het belangrijkste nieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vaccinaties in woonzorgcentra vergevorderd, maar voor versoepelingen daar is het nog te vroeg

De vaccinatiecampagnes in de Vlaamse woonzorgcentra (WZC) schieten goed op. Van de zowat 90.000 bewoners, die tot de meest kwetsbare groepen behoren in coronatijden, heeft ruim de helft nu ook al een tweede dosis van het coronavaccin gekregen. 

Dat is bevestigd op een persconferentie van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Onder meer Vlaams Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) maakte daar een algemene stand van zaken op over de vaccinatiecampagne in Vlaanderen.

808 van de 824 WZC’s zijn begonnen met vaccineren, dat komt neer op 98 procent - sommige moesten het nog wat uitstellen omdat er een corona-uitbraak was. Intussen zijn ook al 579 WZC's of ruim 70 procent begonnen met het toedienen van een tweede dosis. Concreet betekent dit dat nu ruim 52.000 bewoners van WZC een tweede prikje hebben gekregen en zo stilaan optimaal beschermd zijn. 

Voor versoepelingen in de woonzorgcentra is het nog te vroeg

Dirk Dewolf, Agentschap Zorg en Gezondheid

Toch betekent dit nog niet dat we meteen al versoepelingen mogen verwachten specifiek voor de woonzorgcentra, waarschuwde Dirk Dewolf, administrateur-generaal van het Vlaamse zorgagentschap. Dat komt omdat de tweede dosis nog wordt toegediend, of nog maar pas is gegeven. Het is ook onzeker in welke mate de overdracht van het virus doorbroken wordt na vaccinatie, en dat kan een risico vormen voor nieuwe bewoners. Versoepelingen (met meer bezoeken) zullen afhangen van de algemene ziekenhuisopnames en sterftecijfers, klinkt het. 

Van de ruim 97.000 medewerkers in de WZC kregen er al 7 op de 10 een eerste dosis. Het Agentschap Zorg en Gezondheid had het over een “foutloos vaccinatieparcours in de Vlaamse WZC’s”. 

Voorts klonk er op de digitale persconferentie ook nog veel onzekerheid door over toekomstige leveringen. Prognoses voor nieuwe vaccins in maart wilde het Agentschap Zorg en Gezondheid niet maken: "We leggen de horizon momenteel niet verder dan twee weken", verwoordde woordvoerder Joris Moonens het.

Maar in principe kunnen de inentingen in maart ook bij het brede publiek (de 65-plussers) beginnen. Het zou dan gaan om de oudste leeftijdsgroepen, bijvoorbeeld mensen in assistentiewoningen. Intussen heeft 4,03 procent van de Vlamingen minstens één dosis van een coronavaccin gekregen. Vlaanderen doet het daarmee beter dan Wallonië en Brussel en dan de meeste andere Europese landen. 

NVE

We leggen de horizon (qua nieuwe leveringen van vaccins) niet verder dan twee weken

Joris Moonens, Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Eerste AstraZeneca-vaccins worden morgen al gezet in vaccinatiedorp in Antwerpen

Morgen krijgen de eerste 200 zorgverleners uit de eerste lijn in Vlaanderen een vaccin van AstraZeneca in het vaccinatiedorp in Antwerpen. Als piloot zal het vaccinatiedorp een mix van huisartsen, apothekers, thuiszorgkundigen, contacttracers op het terrein, tandartsen/mondhygiënisten en medewerkers van wacht- en triageposten inenten. Normaal zouden de eerste AstraZeneca-vaccins pas maandag worden gezet. 

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD), burgemeester Bart De Wever (N-VA), ZNA-voorzitter Fons Duchateau en ZNA-CEO Wouter De Ploey wonen de start van deze vaccinaties bij.

Van Peteghem legt nieuwe btw-verlaging voor de horeca op tafel

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem( CD&V) wil de btw op restaurant- en cateringkosten voor de horeca opnieuw verlagen van 21 naar 6 procent wanneer cafés en restaurants mogen heropenen. Dat heeft hij gezegd in de Kamer.

Een verlaging van de btw gebeurde ook al voor de heropening na de eerste sluiting van de horeca afgelopen voorjaar. De maatregel gold in principe tot 31 december, maar de horeca moest in oktober alweer dicht.

Daarnaast legt de minister een voorstel op tafel om verhuurders fiscaal te stimuleren om de huur voor café- en restauranthouders kwijt te schelden. Die laatste maatregel hoort bij een nieuw steunpakket dat onder meer ook een aantal bestaande maatregelen die eind maart aflopen, zou verlengen. Mogelijk wordt dat morgen al besproken op de ministerraad.

Coronastudie UAntwerpen: : haarcoupe is belangrijk en vaccinatiebereidheid blijft groot

De Universiteit Antwerpen heeft voor de 30e keer haar Grote Coronastudie afgenomen. Opnieuw namen 20.200 mensen deel aan de grootschalige bevraging, een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB. Opvallend was dat bijna 60 procent van de deelnemers de voorbije maanden hun coronacoupe lieten groeien, dat vooral vrouwen snel naar de kapper willen en dat de vaccinatiebereidheid nog steeds groot blijft.

58 procent van de mensen liet de voorbije twee maanden de coronacoupe groeien. Allicht niet onverwacht kozen meer vrouwen (73 procent) dan mannen (40 procent) voor die optie. 42 procent van de deelnemers aan de enquête ondernam wel actie: de meesten namen hun haar zelf onder handen of lieten dat doen door een huisgenoot. Twee procent deed toch een beroep op een professionele kapper. 40 procent van alle deelnemers heeft al een kappersafspraak in de komende weken of probeert zo snel mogelijk een afspraak te maken, vooral mensen boven de 35 en vrouwen.

De vaccinatiebereidheid blijft hoog onder de ruim 20.000 respondenten: 84 procent zegt zich waarschijnlijk of zeker te zullen laten vaccineren. In de laatste bevraging geeft de helft van de twijfelaars aan dat hun twijfels gerelateerd zijn aan het specifieke vaccin dat ze zouden krijgen.

De belangrijkste reden om zich te laten vaccineren is zelf niet ziek worden (79 procent), maar dit is sterk leeftijdsafhankelijk: veel belangrijker voor oud dan jong. Ook een rol kunnen spelen in de maatschappij en versoepelingen mogelijk te maken (75 procent), het beschermen van kwetsbaren in de eigen omgeving (66 procent) en zelf meer vrijheid krijgen (55 procent) zijn belangrijke redenen om een prikje te laten zetten.

MR-Kamerfractie toont zich kritisch voor pandemiewet

MR-Kamerlid Nathalie Gilson heeft ernstige bedenkingen geuit bij de pandemiewet waaraan de federale regering werkt. De regering-De Croo wil een eerste ontwerp tegen eind februari/begin april voorleggen aan het parlement en wil het hele halfrond daarbij betrekken. 

De Franstalige liberalen, die deel uitmaken van de federale regering, appreciëren het dat de regering het parlement de hand reikt. Tegelijk zijn ze erg sceptisch voor het idee van een pandemiewet.

Eerder had MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez al zijn stekels opgezet en vandaag, tijdens het vragenuurtje in de Kamer, deed MR-Kamerlid Nathalie Gilson dat ook. 

“We zitten in een vreselijke periode, waarin onze grondwettelijke vrijheden al bijna een jaar beperkt zijn”, zo zei ze. “Door covid leven we onder een loden mantel. Voor de MR moeten alle beperkingen van onze grondwettelijke vrijheden gerechtvaardigd worden, ze moeten ook proportioneel zijn.”

Gilson merkte op dat in de geschiedenis bepaalde dictaturen geïnstalleerd werden door parlementaire meerderheden. “Het parlementaire debat volstaat niet, we moeten goed opletten bij de basis van de maatregelen. Voor de MR-fractie mag er geen sprake zijn van een wet die in de toekomst langdurige beperkingen kunnen opleggen”, besloot ze haar betoog.

Bekijk hier het optreden van Gilson in de Kamer:

Videospeler inladen...

De Lijn zet de vensters open, ook als het vriest

Vervoersmaatschappij De Lijn roept reizigers en chauffeurs op om ook bij dit vriesweer de ramen open te zetten en te laten open staan. Volgens internationale wetenschappelijke studies ligt de sleutel voor het lage besmettingsgevaar bij openbaar vervoer bij het correct dragen van een mondmasker, regelmatig poetsen en verluchten. 

De Lijn zet daarom al sinds het begin van de pandemie in op ventilatie en verluchting van haar voertuigen. Maar de openbaarvervoermaatschappij roept haar reizigers en chauffeurs nu op om ook bij koude temperaturen de ramen open te zetten en te laten open staan.

Astra-Zeneca werkt aan tweede generatie van vaccin

Het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca wil al komende herfst beginnen met de levering van zijn coronavaccin van de tweede generatie, dat beter moet beschermen tegen de nieuwe virusvarianten. In het voorjaar zouden klinische tests met die vaccins beginnen, zegt de onderneming donderdag. In zes tot negen maanden zou waarschijnlijk de massaproductie starten.

Ook het vaccin van AstraZeneca dat momenteel al in de EU, Groot-Brittannië en veel andere landen toegediend wordt, is in principe werkzaam tegen de nieuwe varianten. Onlangs wees een studie er wel op dat de het vaccin, dat samen met de universiteit van Oxford ontwikkeld werd, minder beschermt tegen een mild en ernstig verloop van COVID-19. Het is nog onduidelijk in welke mate de momenteel beschikbare vaccins minder werkzaam zouden zijn bij andere nieuwe varianten.

Tanzania wil geen vaccins en telt geen coronadoden meer

De kritiek op president John Magufuli van Tanzania neemt toe. Het land telt al sinds mei geen coronadoden meer en houdt ook het aantal besmettingen niet meer bij. Maar het protest groeit naarmate het dodental toeneemt, mensen die officieel sterven als gevolg van "een acute longontsteking" De Amerikaanse ambassade in Tanzania heeft aan de alarmbel getrokken in verband met de coronacijfers. De ambassade verklaart dat ze “bang is dat de ziekenhuizen het aantal besmettingen binnenkort niet meer zullen dragen”.  

Magufuli heeft al sinds het begin van de coronapandemie zijn eigen aanpak. Hij vertrouwt de tests niet en vraagt om te bidden tegen het virus. Er gelden ook geen officiële coronamaatregelen, bovendien heeft het land geen vaccins besteld.

Pierre Van Damme: “Dringend 2.000 vrijwilligers gezocht om nieuw coronavaccin te testen“

Op 22 februari 2021 start de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met de bedrijfsgeneeskundige diensten Mensura en Cohezio, een laatste testfase in een grootschalige studie naar het kandidaat-coronavaccin van het Duitse CureVac. De Belgische overheid bestelde 2,9 miljoen doses van het vaccin. Vandaag is in Gent het CEVAC (Centrum voor Vaccinologie) met een testfase 3 van dat vaccin begonnen, met minstens 400 personen.

Hoewel er intussen al verschillende coronavaccins op de markt zijn, blijft het belangrijk onderzoek te doen naar nieuwe vaccins, om de gehele wereldbevolking zo snel mogelijk van een vaccin te kunnen voorzien. Voordat het vaccin van het Duitse CureVac op de markt kan worden gebracht, moet nog een derde en laatste test doorgevoerd worden naar de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin. 

"Voor deze laatste testfase zoeken we zeer dringend 2.000 deelnemers, meer bepaald volwassenen die in goede gezondheid verkeren", zegt Gretel Schrijvers, algemeen directeur van Mensura. "Het onderzoek start op 22 februari, maar voorlopig staat de teller op enkele honderden testvrijwilligers. Nochtans hebben we er collectief baat bij dat het onderzoek tijdig wordt afgerond.” 

"Het gaat om fase 3 van de studie, fase 1 en 2 – waarbij op mens en dier werd getest – leverden positieve en beloftevolle resultaten op", zegt professor Pierre Van Damme, die nauw betrokken is bij deze studie. “De ene helft van de deelnemers krijgt een vaccin, de andere helft een placebo. De deelnemers moeten vijf keer naar Brussel komen voor een medische visite. Daar staat een vergoeding tegenover: per visite krijgt de deelnemer 150 euro. Dat, én de wetenschap dat je hebt bijgedragen aan de ontwikkeling van een beloftevol vaccin en zo ook aan de heropleving van onze maatschappij.”

Naast België nemen nog andere landen aan de studie deel, op deze manier moeten in totaal 35.000 testvrijwilligers gevonden worden. "De studie blijft in principe lopen tot de kaap van 35.000 deelnemers bereikt is", besluit Schrijvers.

Wie graag als testvrijwilliger aan het onderzoek wenst deel te nemen, kan zich inschrijven via de website: www.uantwerpen.be/vaccinetrials-covid-brussel 

Oekraïne verbiedt Russische vaccins: "Het zijn geopolitieke wapens"

De Oekraïense regering heeft Russische Spoetnik-V-vaccins verboden, dat werd gisteravond bekendgemaakt. Oekraïne ziet de vaccins als een "geopolitiek wapen" van Rusland.

Pro-Russische politici in Oekraïne dringen aan op de inzet van het Russische Spoetnik-V-vaccin, maar de prowesterse overheid heeft dat idee verworpen. "Het afleveren van vergunningen voor vaccins tegen COVID-19 die zijn ontwikkeld of geproduceerd in het land van de agressor is verboden", zo leest de regeringsresolutie die deze week werd aangenomen en gepubliceerd.

Het afleveren van vergunningen voor vaccins tegen COVID-19 die zijn ontwikkeld of geproduceerd in het land van de agressor is verboden

Oekraïense regeringsresolutie

Oekraïne heeft tot nu toe nog geen vaccins ontvangen. Op 1 februari kondigden de pro-Russische separatisten aan dat ze het Russische Spoetnik-V-vaccin zouden gaan gebruiken in de gebieden die zij onder controle hebben, in het oosten van het land. In 2014 annexeerde Rusland het Oekraïense Krim-schiereiland. Het betekende het begin van een oorlog met pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Oekraïne heeft Rusland officieel tot "agressorland" uitgeroepen na de annexatie.

De regering in Kiev wijt de problemen met de leveringen van vaccins aan de concurrentie van rijke landen en roept op tot Europese hulp. In de komende weken verwacht het land een eerste levering van COVAX-vaccins van het VN-programma.

In Oekraïne, een voormalige Sovjetrepubliek, wonen ongeveer 40 miljoen mensen en zijn al meer dan 1,2 miljoen coronabesmettingen geregistreerd. Ook waren er meer dan 24.000 sterfgevallen.

Meest gelezen