Videospeler inladen...

Antwerpen toont pas verworven “Stadscollectie” voor het eerst in het M HKA

Vanaf vandaag loopt in het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) een expo met werk uit de "Stadscollectie" van de stad Antwerpen. Met deze collectie start de stad met de uitbouw van een eigen collectie van hedendaagse kunst, het M HKA krijgt die in bruikleen. Antwerpen focust bij de aankopen van de kunstwerken op jong, aanstormend talent uit de eigen stad.

Musea zijn weer open en tentoonstellingen vinden plaats, maar toch ondervinden ook kunstenaars de gevolgen van de pandemie. Antwerpen wil hedendaagse kunstenaars uit de eigen stad extra ondersteunen via een nieuw aankoopbeleid. Andere steden, zoals Amsterdam, bouwen al veel langer aan een eigen collectie, nu waagt ook Antwerpen de sprong. 

Deze "Stadscollectie" wordt uitgeleend aan het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA). De stad kan op die manier bij de aankoop van kunstwerken ook meteen een beroep doen op de expertise van het M HKA. Tegelijkertijd helpt de stad zo om de collectie van het museum uit te breiden, Antwerpen maakt hier jaarlijks 200.000 euro voor vrij. De eerste aankopen zijn vanaf vandaag te zien in het M HKA.

Aandacht voor lokaal én internationaal talent

De stad focust op dit moment op jong, Antwerps talent zoals de Vlaams-Iraanse fotograaf Mashid Mohadjerin, die in 2018 nog te gast was in het praatprogramma "Alleen Elvis blijft bestaan" op Canvas. "Juist nu, nu we als kunstenaars redelijk geïsoleerd zijn, betekent dit een een extra aanmoediging", vertelt Mohadjerin opgetogen.

Cindy Wright had vorige maand nog een expo in het Museum Hof van Busleyden in Mechelen en vind je nu terug in het M HKA. Ook het werk van de jonge kunstenares Imge Özbilge is opgenomen in de collectie. Zij maakte samen met haar zus Sine Özbilge de kortfilm "Mosaic", die genomineerd was voor een Ensor dit jaar.

Otobong Nkanga won eerder al de Ultima voor Beeldende Kunst, ook zij woont en werkt al jarenlang in Antwerpen en zit nu in de "Stadscollectie". In totaal zijn werken van 15 kunstenaars geselecteerd.

Otobong Nkanga in haar atelier in Antwerpen
© Stefaan Temmerman

Al ligt de focus nu op lokale kunstenaars, er komt ook aandacht voor recente, internationale kunstontwikkelingen. Antwerpen zal ook werken van buitenlandse kunstenaars kopen als er een link is met de stad, bijvoorbeeld via een Antwerpse galerie. In 2027, wanneer het nieuwe museumgebouw klaar zou zijn, moet de "Stadscollectie een belangrijk onderdeel van het M HKA vormen. De eerste werken kunt u nog tot 18 april bekijken in het museum.

Herbekijk hier de reportage over de "Stadscollectie" uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen