Luc Lenaers

Marktkramers zwaar in de problemen: "Mensen komen niet meer naar de markt"

Marktkramers die andere producten dan voeding verkopen, krijgen het steeds moeilijker. Dat komt onder meer door corona. Meer en meer mensen blijven tegenwoordig weg van de markten omdat ze het niet kunnen koppelen aan een bezoekje aan een koffiehuis of restaurant. Want een marktbezoek is nu eenmaal een sociaal gebeuren. 3 marktkramers getuigen erover op Radio 2 Limburg. 

Angelique Dirkx uit Hasselt staat met haar kraam De Kaastafel op de wekelijkse markten van Hasselt en Diepenbeek en ook op de buurtmarkten in Kuringen, Bilzen en Tongeren. Als je het Angelique vraagt, lopen de zaken nog vrij goed. "Wij hebben niet echt te klagen", zegt ze. "Doordat de horeca gesloten is, eten mensen graag thuis al eens iets speciaals en komen ze bij ons een kaasplank halen. Het is voor ons deze periode heel druk. Hier op de markt kom je ook nog vrienden tegen en sta je in de buitenlucht. Hier vinden veel mensen het veiliger dan bijvoorbeeld in de supermarkt. Mijn vader daarentegen heeft een textielkraam, hij heeft het veel moeilijker. Zijn verkoopcijfers blijven dalen."

(Lees verder onder de foto:)

De Kaasplank
De meeste jongeren blijven weg van de markten. We moeten het bijna uitsluitend hebben van de senioren
Luc Lenaers, textielverkoper en voorzitter marktkramersbond Tongeren

Dat textielkramen het moeilijker hebben, beaamt ook een andere marktkramer uit Tongeren, die in damesmode handelt. "Ik doe dit gelukkig in bijberoep, en ik heb besloten om er binnenkort mee te stoppen. Door corona, maar ook omdat de textiel op de markt het niet goed meer doet."

Luc Lenaers, verkoper van herenmode en voorzitter van de marktkramersbond in Tongeren, bevestigt dat. Hij is de derde generatie van zijn familie die op de markt staat. Zijn grootvader begon ermee in 1946, jaren later nam zijn moeder het over en nu staat Luc zelf op de markt.  "Voedingskramen doen het deze periode veel beter", merkt hij. "Heel wat mensen komen nog naar de markt voor voedsel en snel te consumeren producten. De textielsector op de markt, en ook verkopers van andere producten dan voeding, hebben het op dit moment wel zeer moeilijk. Gelukkig komen de marktkramers nog steeds in grote getale naar de markt in Tongeren. Want de interesse van bezoekers gaat ook achteruit wanneer er minder kramen staan. Samen met de stad Tongeren doen we zoveel mogelijk ons best om de markt aantrekkelijk te houden voor bezoekers. "

(Lees verder onder de audio:)

Dat marktkramers het moeilijk hebben, komt onder andere door corona, maar zeker niet enkel daardoor. "De mensen gaan nu natuurlijk veel minder op stap, laten veel meer aan huis leveren, en hebben doordat ze veel thuis zijn minder kledij nodig. Daarnaast heb je nog eens het slechte weer van de afgelopen weken, waardoor veel mensen wegbijven. Toch had de textielsector het vóór de coronacrisis al moeilijk. Wij boksen steeds meer op tegen online webshops en bovendien blijven de meeste jongeren weg van de markten. We moeten het bijna hebben van de senioren alleen. Er zijn meerdere factoren die de textielverkopers tegenwerken."

En dat resulteert voor sommige marktkramers in zware financiële katers. "Er zijn collega's die meer kosten dan inkomsten hebben, en véél minder verdienen dan normaal. Vandaar de warme oproep: kom alsjeblief vaker naar de markt. Het kan hier veilig, en je vindt hier veel producten die je misschien niet direct verwacht. En dat allemaal aan scherpe prijzen", besluit Luc, terwijl de verkoper in hemzelf naar boven komt. 

Meest gelezen