ROBIN UTRECHT

Mechelen verlengt winteropvang voor dak -en thuislozen door het aanhoudende vriesweer

Mechelen verlengt de winteropvang van dak -en thuislozen. Door het aanhoudende vriesweer kunnen zij 's nachts, al zeker tot eind april, terecht in de oude ziekenhuiscampus aan de Zwartzustersvest. De dagopvang blijft al zeker open tot het einde van deze maand. 

De winternachtopvang in de oude ziekenhuiscampus op de Zwartzustersvest was normaal voorzien van 1 december 2020 tot en met 28 februari 2021, maar die periode wordt nu met twee maanden verlengd. “De vriestemperaturen zijn de hoofdreden voor die verlenging”, zegt schepen van sociale zaken en welzijn Gabriella De Francesco (Groen). 

Opvangnood hoger dan andere jaren

De opvangnood blijkt deze winter opvallend hoger te liggen. "De huisvestingsmarkt is niet toegankelijk genoeg voor sommige mensen. Door corona kon men ook een tijdje geen huizen of appartementen bezichtigen", legt De Francesco uit.  

Daarnaast blijft ook de dagopvang nog tot minstens 28 februari operationeel, want ook overdag houden de vriestemperaturen aan. Dak- en thuislozen kunnen er terecht om zich op te warmen met een kop koffie of soep en voor een luisterend oor.

Meer jongeren

Er zijn ook opvallend veel jonge daklozen in Mechelen. "Zij zijn heel kwetsbaar en hebben vaak geen netwerk. We zien ook dat er een stijging is in het aantal patiënten met een psychische aandoening", vertelt De Francesco. 

"We hebben wel de indruk dat we de mensen goed kunnen bereiken", gaat De Fransesco verder. "De stad werkt bijvoorbeeld samen met de politie. Als zij iemand op straat zien slapen, begeleiden ze de persoon op een aangename manier naar de opvang." 

Meest gelezen