Meghan Markle

Meghan Markle wint rechtszaak rond brief van haar vader tegen Britse krant

Meghan Markle heeft gelijk gekregen in een rechtszaak tegen de Britse zondagskrant The Mail on Sunday. De echtgenote van de Britse prins Harry was naar de rechter gestapt omdat de krant een handgeschreven brief aan haar vader had gepubliceerd. "Het moet een enorme opluchting zijn voor Harry en Meghan", duidt correspondent in Londen Lia van Bekhoven in "De wereld vandaag" op Radio 1. In totaal heeft de krant daar twee jaar geleden vijf artikels over geschreven.

Een Britse rechter heeft Meghan Markle gelijk gegeven in een dispuut met The Mail on Sunday. “Het gaat over een brief die Markle schreef aan haar vader, na haar huwelijk”, zegt correspondent Lia van Bekhoven. "Haar vader gaf die brief zelf door aan The Mail on Sunday. Dat blad publiceerde de brief en volgens Markle mocht dat niet, want het was een privébrief, door hem te publiceren heeft het blad volgens haar misbruik gemaakt van privéinformatie.”

"Praat niet met de pers"

In de brief vroeg Markle haar vader onder meer om niet met de pers te praten. Volgens van Bekhoven was het een handgeschreven brief die vijf pagina’s telt. "Meghan vroeg aan haar vader om niet met de pers te praten. Hij zou beter zijn mond houden”, vertelt van Bekhoven. "Ze schreef verder nog over haar angst, dat zijn interviews met de media hadden gezorgd voor meer afstand tussen haar en haar vader. Ze schreef ook dat ze veel van hem hield", weet van Bekhoven nog. 

De rechter zei dat haar privacy inderdaad geschonden was door de krant

Lia van Bekhoven

De rechter gaf Markle gelijk  in deze zaak. "De rechter zei dat haar privacy inderdaad geschonden was door de krant, Markle had de brief geschreven. Dus zij had kunnen verwachten -toen ze die brief aan haar vader schreef- dat die geheim zou blijven. De krant heeft die verwachting geschonden, dus is de krant te ver gegaan en heeft de krant een illegale daad gepleegd", aldus van Bekhoven.  

Enorme opluchting

Maar de zaak is nog niet volledig afgelopen. "De schadevergoeding en hoe het verder gaat, want er zijn nog meer zaken die verband houden met deze rechtszaak, gaat begin maart besloten worden”, duidt van Bekhoven.

Maar Markle heeft al laten weten dat ze blij is dat de krant ter verantwoording werd geroepen voor de “illegale en onmenselijke praktijken”, zoals zij ze noemt. "Ze zegt dat de tactieken van deze kranten een spel zijn, terwijl er voor anderen hun leven van afhangt." Volgens de correspondent moet het "een enorme opluchting zijn voor Harry en Meghan in Californië", en ook voor het Britse koningshuis.

Het toont bovendien aan dat het koppel de zaken op een andere manier aanpakt dan de andere Britse royals. "De rest van de Britse koninklijke familie heeft het altijd over nooit klagen en nooit uitleg geven. Harry en Meghan zijn niet bang om te klagen. Ze zullen kranten voor de rechter blijven dagen. Als ze denken dat hun privacy niet gerespecteerd wordt”, besluit van Bekhoven.   

Meest gelezen