Foto: Wikipedia

Mysterie bij de huidarts: "Onverklaarbaar veel pubers met wintertenen sinds corona"

Dermatologen zien opvallend veel pubers met wintertenen sinds de eerste lockdown. "Op weekbasis zie ik vier keer meer adolescenten met wintertenen. Zelfs in de zomer wat vrij onverklaarbaar is", zegt dermatoloog Jos Vanhee op Radio 2 Antwerpen. Er lopen nu internationale studies die onderzoeken of er een verband is met corona.

"Sinds een jaar zien we een onverklaarbare stijging van het aantal patiënten met wintertenen. Zelfs in volle zomer. Sinds de lockdown hebben vooral veel adolescenten er last van. Normaal zie ik hoogstens één puber per week met wintertenen nu zijn dat er gemakkelijk vier", zegt dermatoloog Jos Vanhee uit Bornem in "Start je dag". Die indruk wordt aan onze redactie bevestigd door de Koninklijke Belgische Vereniging voor Dermatologie en Venerologie. "De typische patiënt met wintertenen is een 16-jarig meisje. Sinds corona valt het op dat ook meer jongens daarvoor langskomen", zegt Vanhee.

In heel Europa zien dermatologen meer wintertenen maar een verklaring is er niet

Jos Vanhee, huidarts

Jeuk en wondjes

Maar wat zijn wintertenen eigenlijk? "Het probleem ontstaat normaal gezien door afkoeling", zegt Vanhee. "Als je zweet en plots van een warme naar koude omgeving gaat, kunnen je vingers of tenen opzwellen. Het is een reactie van de bloedvaten die samentrekken. Er is te weinig doorbloeding met bultjes, jeuk of wonden tot gevolg", zegt Vanhee. "Je goed isoleren en inpakken is dus de boodschap. In de winter bijvoorbeeld enkel dunne basketschoenen dragen, is allesbehalve aangewezen." 

Wintertenen door corona?

De wetenschap tast voorlopig in het duister naar de oorzaken van het mysterie. "In heel Europa heeft men het fenomeen vastgesteld. Omdat de stijging van het aantal patiënten samenviel met de lockdown en de opkomst van het coronavirus werd er in die richting gedacht. Maar onderzoeken tonen intussen aan dat adolescenten met wintertenen geen antilichamen hebben tegen covid. De wintertenen zijn dus geen direct gevolg van een coronabesmetting", zegt Vanhee. 

Wat dan wel de oorzaak is? "We weten het echt niet. Er lopen internationale studies. Experts suggereren dat het zou komen omdat we veel vaker binnen stilzitten, maar dat blijft een hypothese", besluit de Bornemse huidarts op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen