salon Roger

Nauwelijks inkomsten voor Maaseiks bedrijf dat carnavalskostuums maakt

Bedrijven die geld verdienen aan carnaval lijden zware verliezen. Dat is onder meer het geval voor Salon Roger in Maaseik, waar normaal gezien carnavalskostuums worden gemaakt. 

Carnaval kan dit jaar niet doorgaan door corona. Dat is erg jammer voor alle carnavalsvierders. Maar voor bedrijven die hun geld verdienen met dat carnaval, is het ook een serieuze streep door de rekening. 

Salon Roger in Maaseik is zo een bedrijf.  Het bestaat al 60 jaar,  er werken acht mensen.   Normaal gezien worden er carnavalskostuums gemaakt, maar momenteel is het een slapend bedrijf. Cara Kuipers van Salon Roger: "We zijn gespecialiseerd in het maken van prinsen- en prinsessenkostuums. En daarnaast maken we ook steken,  dat zijn de hoeden voor carnaval."

(Lees verder onder de bijdrage)

Normaal gezien maken wij per jaar 120 maatkostuums, vooral dan voor prinsen en prinsessen carnaval, en 1500 steken

Vorig jaar in maart is het hele coronaverhaal in België begonnen. Er zijn bij Salon Roger nog enkele bestellingen binnengekomen, maar veel minder. "Het is nog niet één tiende van wat we op een normaal seizoen draaien", zegt  Cara Kuipers.  Pakken van bellemannen, sinterklaaskostuums of pietenpakken zijn wel nog besteld, maar ook dat was veel minder. 

Omschakelen is niet evident, vervolgt Cara.  "Dat vraagt dat je een heel nieuw atelier uitbouwt, want je hebt heel andere materialen en machines nodig.  De machines die we nu hebben zijn helemaal ingesteld op die zware stoffen van die theatrale en historische kostuums."  Dus een switch naar bijvoorbeeld galakledij kan je niet zo maar maken.  

 

 

 

Meest gelezen