Archieffoto mensenrechtenactivist Floribert Chebeya  in Brussel

Nieuwe onthullingen over moord op Congolese mensenrechtenactivist Floribert Chebeya

Twee politieagenten hebben bevestigd dat zij betrokken waren bij de moord op mensenrechtenactivist Floribert Chebeya in 2010. Dat hebben ze op Radio France Internationale gezegd vanuit ballingschap. Ze verklaarden bovendien dat generaal John Numbi de belangrijkste opdrachtgever was voor die moord. Numbi is een Congolese generaal die bekendstaat als een vertrouweling van oud-president Joseph Kabila.

Een groep van meer dan 100 ngo's en mensenrechtenorganisaties vraagt daarom de onmiddellijke arrestatie van Numbi. In juli 2020 werd Numbi al opzijgeschoven als inspecteur-generaal van het leger door Kabila's opvolger de Congolese president Felix Tshisekedi.

Numbi's naam werd de voorbije jaren al vaker in verband gebracht met de moord op Chebeya en zijn chauffeur Fidèle Bazana. De twee werden vermoord teruggevonden in hun auto, in de buurt van Kinshasa, op 2 juni 2010. Ze werden enkele weken voor de feestelijkheden rond de 50e verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid om het leven gebracht.

"Arresteer Numbi"

In totaal vragen 117 ngo's en het VN-bureau voor de mensenrechten in Kinshasa  aan de politieke en gerechtelijke autoriteiten in Congo "om alles in het werk te stellen om Numbi onmiddellijk en zonder voorwaarden op te pakken".

Begin deze week had de EU-ambassadeur in Kinshasa, Jean-Marc Chataigner, opgeroepen het onderzoek naar de moord op Chebeya te heropenen. Sinds Tshisekedi president werd, begin 2019, werd die vraag meermaals gesteld, maar ondanks beloftes van het staatshoofd voorlopig zonder resultaat.

 De moord op Chebeya geldt als een van de opvallendste moorden waarvan het regime-Kabila verdacht wordt. Tegen Numbi lopen sinds 2016 Europese en Amerikaanse sancties, volgens diplomatieke bronnen vanwege zijn betrokkenheid bij die moord.

Archieffoto van mensenrechtenactivist Chebeya

Meest gelezen