Ook barbiers heropenen zaterdag, maar baarden knippen mag niet, "enkel hoofdhaar"

Barbiers of herenkappers die traditioneel ook de baarden van hun klanten bijwerken, zullen bij de heropening op zaterdag enkel het hoofdhaar mogen knippen. Baard- en gezichtsverzorgingen moeten wachten tot 1 maart. "Niet meer dan eerlijk tegenover schoonheidsspecialisten die ook tot dan moeten wachten", vindt barbier Reginald Smets uit Overijse.

Zaterdag mogen we opnieuw naar de kapper, maar mannen die hun baard willen laten bijwerken bij een herenkapper, zijn eraan voor de moeite. Herenkappers of barbiers mogen namelijk enkel het hoofdhaar knippen. Baard- en gelaatsverzorgingen mogen pas vanaf 1 maart. "Ik vermoed uit solidariteit met de schoonheidsspecialisten die dan ook pas mogen starten. Dat is niet meer dan eerlijk", vindt barbier Reginald Smets van The Gentleman in Overijse.

Smets had, ongeacht de beslissing van het Overlegcomité, zelf al het plan om enkel de hoofdharen van zijn klanten bij te werken. "Je wil op korte tijd zoveel mogelijk mensen helpen, en baarden bijwerken zou extra tijd in beslag nemen. Dus ik had sowieso al beslist om voorlopig geen baarden bij te werken", vertelt de barbier in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. 

Sociaal contact

Smets snapt wel dat collegabarbiers niet zo blij zijn met die regel. "Maar we hebben geen keuze, we kunnen niet anders dan daar akkoord mee gaan", stelt hij. Volgens de kapper is het wel perfect mogelijk om veilig baarden te kunnen bijwerken. "Mensen gaan sowieso hun mond niet openen terwijl wij hun baard bijwerken. Hetzelfde geldt voor schoonheidsspecialisten: mensen babbelen niet tijdens een gezichtsbehandeling."

Toch weet Smets dat voor veel mensen een kapbeurt ook een vorm van sociaal contact is. "Het is een manier om eens andere mensen te zien buiten het gezin en dat ene knuffelcontact." De barbier is laaiend enthousiast om zijn zaak te heropenen. "De champagne staat klaar", lacht hij. "Na meer dan drie maanden stilzitten, ben ik er helemaal klaar voor. Mensen snakken naar een nieuwe snit."

Meest gelezen