Sihame El Kaouakibi factureerde via vennootschappen 103.000 euro aan Open VLD, partij ziet geen onregelmatigheden

Open VLD heeft meer uitleg gegeven over de facturen die de partij betaald heeft aan Sihame El Kaouakibi en haar vennootschappen. In totaal werd 103.000 euro betaald: voor haar persoonlijke campagne, maar ook voor de campagnes van partijgenoten én om een medewerker te betalen. Volgens Open VLD zijn er geen onregelmatigheden vastgesteld.

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi kwam de afgelopen week in een dubbele storm terecht. Eerst kwam ze in opspraak wegens vermoedens van financiële onregelmatigheden bij haar dans-VZW Let’s Go Urban. Daarna kwam naar buiten dat ze van Open VLD 50.000 euro heeft gekregen om in 2019 haar politieke carrière te lanceren. 

In die tweede kwestie heeft Open VLD nu meer uitleg gegeven, omdat ze heel wat vragen opriep, zowel binnen als buiten de partij. Open VLD geeft nu uitleg over twee facturen die betaald zijn aan een vennootschap van El Kaouakibi, samen goed voor 53.000 euro.

Twee facturen

Een eerste factuur van 20.000 euro werd betaald om typische campagne-uitgaven, zoals advertenties op sociale media en briefwisseling, te betalen. 

Ook een aantal kosten die partijen en politici wettelijk niet moeten aangeven, zouden hiermee betaald zijn. De uitgaven die tegenover deze factuur staan en aangifteplichtig zijn - 18.757,54 euro - werden aangegeven in de persoonlijke aangifte van de verkiezingsuitgaven van El Kaouakibi.

Met een tweede factuur van 33.000 euro werd  een persoonlijke medewerker van El Kaouakibi betaald. Bij de aangifte van de verkiezingsuitgaven werd destijds geoordeeld dat deze kost niet aangifteplichtig was.

Derde factuur

Daarnaast is er in de aangifte van de verkiezingslijsten voor de kieskring Antwerpen nog een derde factuur opgenomen, van een communicatiebedrijf dat verbonden is aan El Kaouakibi. 

Dit geld, zo'n 50.000 euro, werd o.a. gebruikt om video's voor sociale media te maken, voor meerdere verkiezingskandidaten. 

Deze factuur werd ook verwerkt in de aangiftes van de betrokken kandidaten, onder wie El Kaouakibi zelf. Van de 50.000 euro die haar communicatiebureau kreeg, is 34.942,23 euro besteed aan haar eigen campagne. 

Het resterende bedrag - zo'n 15.000 euro dus - werd gebruikt voor de gemeenschappelijke campagne van Open VLD in de provincie Antwerpen.

Alles opgeteld is er 103.000 euro betaald aan de vennootschappen van El Kaouabakibi, waarvan ruim 88.000 als politica: 53.699,77 euro voor haar verkiezingscampagne en 33.000 euro voor haar medewerker.

Alles lijkt wettelijk in orde te zijn, want een individuele kandidaat in de kieskring Antwerpen mag maximaal 54.000 euro aan zijn of haar campagne uitgeven: een forfait van 8.700 en dan nog eens 0,035 euro per kiesgerechtigde. El Kaouakibi gaf, zoals u in de tabel hierboven kan zien, uiteindelijk 53.699,77 euro uit.

Op non-actief

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert heeft intussen aan de statutaire commissie van zijn partij gevraagd om El Kaouakibi tijdelijk te schorsen. Dit om de rust te laten weerkeren. De politica zelf heeft een klacht ingediend tegen onbekenden wegens valsheid in geschrifte en informaticafraude.

Bekijk hier extra duiding die verslaggever Riadh Bahri gisteravond gaf in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen