Parket wil 30 agenten en leden Veiligheidskorps voor rechter wegens pestgedrag en racisme in WhatsApp-groep

De raadkamer buigt zich vandaag voor het eerst over de zaak rond een WhatsApp-groep van lokale Antwerpse agenten en leden van het Veiligheidskorps. Daarin zouden onder meer racistische berichten verschenen zijn, en pestberichten over collega's. Het parket wil een grote groep voor de rechtbank zien. Wanneer de uitspraak volgt, is nog onduidelijk.

Bijna 4 jaar geleden kwam de zaak aan het licht via toenmalig Groen-fractieleider Wouter Van Besien. Van Besien kon de hand leggen op afschriften van gesprekken uit een gesloten WhatsApp-groep. De groep bestond uit verschillende leden van de Antwerpse lokale politie, en van het Veiligheidskorps, een team dat instaat om gevangenen naar de rechtbank te brengen.

In de groep zouden verschillende racistische berichten verschenen zijn. Zo reageerde iemand op het bericht dat de politie per ongeluk het lichaam van een moslim had gecremeerd, met dit bericht: “Zouden ze wa meer moeten doen! Binnenkort “crematie” op de dienstlijst”. Maar in de groep zou er ook sprake zijn van pesterijen richting andere collega's.

Het parket startte bijna 4 jaar geleden met een onderzoek, en dat is recent afgerond. Vandaag buigt de raadkamer zich voor het eerst over de zaak. Hoogstwaarschijnlijk zal de zaak uitgesteld worden. Wanneer de uitspraak volgt, is dus nog niet duidelijk.

Meest gelezen