Eugenie verlaat het ziekenhuis.

Royals op zondag - Master Brooksbank geboren en excuses na suggestieve tekst over prinses Leonor

Prinses Leonor kiest voor Wales, maar niet voor het hazenpad zoals een Spaanse zender liet uitschijnen. Prinses Eugenie verwelkomt een zoontje. Een naam krijgt hij nog, een titel niet. Koningin Mathilde en kroonprinses Victoria dragen de modesector een warm hart toe. En het was koning Harald die als eerste het dramatische telefoontje kreeg over Ari Behn. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Leonor ruilt Spanje tijdelijk voor Wales

De Spaanse kroonprinses Leonor volgt hetzelfde pad als onze kroonprinses Elisabeth: ze trekt naar het Atlantic College in Wales. Ze slaagde voor de digitale selectieproeven. De 15-jarige prinses zal er twee jaar studeren om haar middelbare studies te vervolledigen.

Leonor volgt momenteel les in de Santa Maria de los Rosales-privéschool in Madrid, samen met haar enige zus Sofía. In augustus-september scheiden hun wegen. In Wales zal de troonopvolgster zich toeleggen op (humane) wetenschappen. Aan de studies hangt ook een prijskaartje vast, 25.000 euro per schooljaar. Dat zal betaald worden met de dotaties die de koninklijke familie krijgt.

Leonor en haar vader, koning Felipe.
2020 Handout

Neem hier een KIJKje in de klassen, refter en slaapkamers van het Atlantic College (uit "Het Journaal" in 2018 toen prinses Elisabeth de stap zette):

Videospeler inladen...

De studiekeuze van Leonor was een hoofdpunt bij Spaanse media. Alleen de publieke omroep RTVE kwam onder vuur te liggen toen in beeld als kopje "Leonor verlaat Spanje, net als haar grootvader" verscheen. Grootvader is oud-koning Juan Carlos die na het zoveelste omkoopschandaal en de zoveelste minnares in de Emiraten woont. Een min of meer gedwongen vertrek om het wankele imago van de Spaanse monarchie niet verder te ontwrichten. RTVE verontschuldigde zich en sprak over "een ernstige fout met onmiddellijke gevolgen voor de verantwoordelijken".

De Spaanse pers speculeert intussen over een "eenzame" Juan Carlos. Dochters Cristina en Elena zouden hem blijven bezoeken, en eind december dook er nog een foto op van de koning, ondersteund door begeleiders op het moment dat hij van een jacht in de haven van Abu Dhabi stapt.

Juan Carlos is in eigen land erg omstreden.  Hij wordt een "ladrón" genoemd, een regelrechte dief.

Master Brooksbank steekt prins Edward voorbij

De Britse prinses Eugenie en wijnhandelaar Jack Brooksbank hebben hun eerste kindje verwelkomd. Het jongetje werd dinsdag om 8.55 uur geboren in het Portland Hospital in Londen. Best een vertrouwd ziekenhuis voor de koninklijke familie, want Eugenie en zus prinses Beatrice werden er net als master Archie Harrison geboren. Eugenie postte voor haar 1,3 miljoen volgers een zwart-witfoto van haar zoontje op Instagram met zijn handje.  

De baby is het eerste kleinkind voor prins Andrew en Sarah Ferguson, en het negende achterkleinkind van de Queen. Het jongetje neemt de 11e plaats in voor de troonopvolging, en wipt daarmee vlotjes over prins Edward, de jongste zoon van de Queen.

Naam, titel? Een naam zal voor later zijn en dat is heus niet ongebruikelijk. Ook bij de hertogin van Cambridge, Kate Middleton, en de hertogin van Sussex, Meghan Markle, was het telkens een aantal dagen wachten.

Het zoontje van Eugenie zal geen adellijke titel dragen of zal nooit aangesproken worden met Koninklijke Hoogheid, tenzij de Queen er anders over beslist. Koninklijke titels worden geërfd via mannelijke lijn, van vader op zoon/dochter. Hier is Eugenie de koninklijke bloedverwante en niet Jack. Het kleintje zal wel een "master" zijn. Die niet-titel maakt vanaf zijn 12e verjaardag plaats voor het al even simpele "mister".

BEKIJK hoe Eugenie en Jack twee jaar geleden trouwden:

Videospeler inladen...

Een passion for fashion x 2

De mode-industrie kreeg deze week de aandacht van koningin Mathilde en de Zweedse kroonprinses Victoria. Mathilde sprak in Brussel met enkele vertegenwoordigers van de kledingsector, zoals Charlotte Delfosse van Bel & Bo en Koen Tengrootenheysen van Decathlon, over de impact van corona en de toekomst. 

De koningin kreeg te horen welke problemen de sector ervaart, zoals de coronamoeheid die ook bij bedrijven heerst. Velen vrezen dat ze de crisis niet zullen overleven. In de Belgische kledingsector zijn 40.000 mensen actief.

De klant ging van fun- naar runshoppen
handelsfederatie Comeos

De toegenomen online-verkoop heeft de mindere verkoop in fysieke winkels kunnen compenseren, maar niet kunnen goedmaken. Kledij is volgens de bedrijfsleiders tegenwoordig minder belangrijk in de gezinsaankopen. "De consument is van fun- naar runshoppen moeten evolueren", klonk het. De sluiting van de horeca maakt het moeilijker, want "de consument wil graag een koffietje drinken bij het shoppen".

Ondanks de kopzorgen waren er ook lichtpuntjes: de digitalisering en duurzaamheid werden versneld. Een Belgische kledingketen vertelde dat ze door de omschakeling naar e-commerce plots in twaalf landen actief is. Dat is een goed signaal en toont dat de toekomst niet alleen fysiek maar ook digitaal kan/zal zijn.

Mathilde koos voor het rondetafelgesprek - uiteraard - zelf voor een Belgische outfit: een knalgele (oversized) mantel van ontwerpster Veronique Branquinho met een gele top eronder van Natan, weet modeblogster Jelka Van Duyse

In 2013 trok Mathilde hetzelfde aan met gemengde reacties tot gevolg in de internationale pers. De Britse Daily Mail sprak over een koningin die haar "modespierballen laat rollen in een gewaagde donzige jas" en de competitie aankon met Kate Middleton. De Huffington Post vond echter Mathilde lijken op Big Bird (of Pino) uit "Sesamstraat". Maar de Amerikaanse site vergaf het haar. "Een stijlvol experiment, vooral in haar eerste jaar als koningin."

Diversiteit is geen modetrend
kroonprinses Victoria

Kroonprinses Victoria gaf dan weer de openingstoespraak (bekijk de video hieronder met Engelse ondertitels) voor de Stockholm Fashion Week. Ook zij haalde corona aan. "In minder dan een jaar is de norm veranderd. Omdat het zo moest", zegt Victoria. Denk maar aan modeshows die in één keer digitaal werden georganiseerd.

Victoria hoopt daarom dat een meer diverse mode-industrie ook snel de norm wordt, met mensen van verschillende achtergronden op de catwalk en in reclamecampagnes, maar evengoed in het managementsteam. En Victoria pleit voor mode voor álle maten. "Want diversiteit is geen modetrend. Het is wat wij zijn."

Harald moest het slechte nieuws brengen

Het was de Noorse koning Harald die zijn dochter Märtha Louise informeerde over de dood van haar ex-man Ari Behn. Dat zegt de prinses in een interview met zender TV2 over die bewuste kerstdag in 2019.

Het nieuws over de dood van kunstenaar Behn kwam als een schok in Noorwegen. Märtha Louise: "We hadden een gezellige kerst. We keken naar "Home alone 2" op tv toen mijn vader binnenkwam en het me vertelde. Ik moest het op mijn beurt aan de kinderen vertellen." 

Koning Harald werd telefonisch verwittigd door Olav Bjørshoel, Ari's vader die werd doorgeschakeld naar het paleis. De Noorse koninklijke familie viert de feestdagen samen in hun buitenverblijf Kongsseteren. Dat was die kerstdag niet anders. Ari Behn werd een week later begraven. Kroonprins Haakon hielp zijn kist dragen.

BEKIJK hier nog eens de beelden van de begrafenis van Ari Behn:

Videospeler inladen...

Meest gelezen