Videospeler inladen...

Saudische vrouwenrechtenactiviste vrijgelaten na bijna 3 jaar cel

Een van de bekendste vrouwenrechtenactivisten van Saudi-Arabië Loujain al-Hathloul is na bijna drie jaar in de gevangenis vrijgelaten. Dat heeft haar familie bekendgemaakt. Ze zat sinds mei 2018 in de cel wegens "inbreuken op de antiterrorismewet".

"Loujain is thuis", schreef de zus van de vrouwenrechtenactiviste op Twitter. De Saudische Loujain al-Hathloul streed jarenlang voor het recht van vrouwen om in Saudi-Arabië met de auto te mogen rijden.

Ze werd bekend nadat ze op sociale media een video had geplaatst, waarin te zien was dat ze een auto bestuurde in de Saudische hoofdstad Riyad. Al-Hathloul werd in mei 2018 opgepakt, één maand voordat het autorijverbod werd opgeheven.

(Lees verder onder de tweet)

"Verschillende inbreuken op de antiterrorismewet"

In december vorig jaar werd de 31-jarige vrouw schuldig bevonden aan "verschillende inbreuken op de antiterrorismewet". Volgens de nieuwssite Al-Arabiya verweet de rechter haar onder meer dat ze de openbare orde wilde verstoren door "te proberen een buitenlandse agenda uit te voeren in het koninkrijk". 

Ze zou "vrijwillig" en "zonder dwang" tot bekentenissen zijn overgegaan. Maar eerder kwam aan het licht dat ze in de gevangenis gefolterd en seksueel misbruikt werd.  

Al-Hathloul werd uiteindelijk veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar en 8 maanden, met strafopschorting voor 2 jaar en 10 maanden. Bovendien kreeg ze een reisverbod van 5 jaar.

Omdat ze het grootste deel van de gevangenisstraf al in voorhechtenis heeft uitgezeten, werd haar vrijlating verwacht. De Saudische autoriteiten hebben geen reactie gegeven bij haar vrijlating. 

Loujain al-Hathloul

Meest gelezen