Jelle Dreesen

Stad Gent richt “knaldrangfonds” op: “Fonds om feesten te organiseren op coronaveilige manier”

De stad Gent heeft een “knaldrangfonds” opgericht. Dat is een fonds om feesten en evenementen in coronatijden te financieren. Organisatoren kunnen via het fonds geld krijgen om iets te organiseren zodra het weer mag, volgens de geldende coronamaatregelen. “We willen van 2021 een feestjaar maken”, klinkt het. 

“Met het knaldrangfonds willen we als stad Gent ervoor zorgen dat we kunnen feesten zodra het weer mag”, vertelt schepen Astrid De Bruycker (SP.A). “We zien dat 2021 veel beterschap belooft. We hopen dan ook dat zoveel mogelijk feesten en evenementen zullen kunnen doorgaan, maar tegelijkertijd weten we ook dat 2021 een overgangsjaar is. Het knaldrangfonds laat ons toe om heel snel en flexibel in te spelen als zaken veranderen.”

Snel en flexibel

In het knaldrangfonds zit nu een budget van 250.000 euro, maar per evenement dat niet kan doorgaan, wordt het potje bijgevuld. Dat komt omdat de stad vaste budgetten heeft voor jaarlijks terugkerende feesten zoals de stadskermissen, de Gentse Feesten en de wijkfeesten. Als die worden afgelast door corona, zal het vrijgehouden budget naar het knaldrangfonds gaan. “Op die manier zorgen we ervoor dat organisatoren snel en flexibel middelen kunnen ontvangen voor alternatieven.” 

Organisatoren kunnen geld krijgen voor zowel kleine als grote evenementen, als het maar binnen de coronamaatregelen past

Astrid De Bruycker (SP.A), schepen in Gent

“Het knaldrangfonds is eigenlijk een laagdrempelig subsidiereglement”, legt De Bruycker verder uit. “Organisatoren kunnen er een budget tussen de 2.500 en 40.000 euro aanvragen voor een coronaveilig evenement. Wij zullen ervoor zorgen dat er om de 2 weken een jury samenkomt, zodat we heel snel op nieuwe aanvragen en veranderende maatregelen kunnen inspelen.”

Kleine en grote evenementen

Als organisatoren een evenement willen organiseren, zal dat altijd onder voorbehoud zijn van de geldende coronamaatregelen. “We kunnen nooit beloven dat iets zomaar kan doorgaan. Het moet altijd volgens de regels gebeuren”, gaat De Bruycker verder. “Afhankelijk van de maatregelen die op dat moment gelden zal het dus over kleinschalige optredens of grote evenementen gaan.”

Drang om te feesten

“We zien dat organisatoren van evenementen het ontzettend moeilijk hebben”, vertelt De Bruycker nog. “Er is al een jaar bijna niets, en iedereen kijkt uit naar de zomer van 2021, maar ook daar is op dit moment nog veel onzekerheid over. We hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk feesten en evenementen kunnen doorgaan zoals we ze kennen, maar we weten dat we er ook voor moeten zorgen dat we klaarstaan als er veranderingen nodig zijn.”

Ik voel dat veel mensen met een "knaldrang" zitten, ze willen feesten!

Astrid De Bruycker (SP.A), schepen in Gent

“Ik heb de voorbije maanden bij veel mensen gehoord dat ze met een “knaldrang” zitten”, legt De Bruycker de naam van het fonds uit. “We hebben een heel moeilijk en zwaar jaar achter de rug. In Gent zijn we het gewoon om af en toe eens heel hard te feesten. Ik voel dat veel mensen willen feesten: in het klein of in het groot. En wij willen ervoor zorgen dat zodra het licht op groen staat, dat ook gebeurt.” 

kasto80

Meest gelezen