Strooizout kan honden verwonden, ziek maken of in het ergste geval doden

Wie bij dit winterweer met de hond gaat wandelen of de kat buitenlaat, moet weten dat strooizout schadelijk kan zijn voor kleine viervoeters. Ze kunnen hun pootjes blesseren of ziek worden wanneer ze teveel zout binnenkrijgen. 

Veel mensen gaan dezer dagen met hun hond een sneeuwwandeling maken en ook heel wat viervoeters genieten van de weersomstandigheden die ze niet zo vaak beleven. Maar zeker langs een weg waar strooimachines gepasseerd zijn is het toch uitkijken. "Op zulke wegen zijn wandelingen met de hond niet zonder gevaar," waarschuwt dierenarts Anaïs De Brouwer uit Alken. "Vooreerst kunnen de zoutkorrels terechtkomen tussen de teentjes en de huid daar irriteren. Er kunnen zelfs diepe kloven ontstaan en dat is erg pijnlijk. Daarnaast kan de hond na de wandeling zijn pootjes aflikken, zo komt er plots veel zout in zijn maagje terecht. Dat kan leiden tot misselijkheid, braken, diarree, ... mogelijk kan er zelfs een zoutintoxicatie van komen met in het slechtste geval het overlijden tot gevolg." Sommige honden stoppen wel met likken als ze het zout proeven, andere blijven likken precies omdat het pijn doet. 

De pootjes voor de wandeling insmeren en nadien afspoelen, kan veel leed voorkomen

Dierenarts Anaïs De Brouwer

Toch hoef je daardoor de hond zijn dagelijkse wandeling niet te ontzeggen. Anaïs De Brouwer geeft enkele tips. "Je kunt voor de wandeling de pootjes van de hond insmeren met vaseline, zo kan het zout niet tot op zijn huid doordringen. Na de wandeling moet je dan wel de pootjes goed afspoelen met lauw water. Voor een kat ligt het moeilijker, die laat niet toe dat haar pootjes worden ingesmeerd. De meeste katten hebben echter niet de neiging om veel buiten te gaan bij winterweer. En ook de buitenkatten zullen eerder ergens een warm plekje opzoeken."

(lees hieronder verder)

Radio 2

Best even bij dierenarts langsgaan

Als de hond symptonen vertoont van problemen door het zout, ga je best langs bij de dierenarts, zeker bij kleine hondjes is dat belangrijk. Anaïs De Brouwer heeft al verschillende honden zien passeren die problemen hadden door het strooizout. Alle dierenliefhebbers zijn dus gewaarschuwd.

Meest gelezen