Videospeler inladen...

BEKIJK - Video op afzettingsproces Trump toont nipte ontsnapping van vicepresident Pence, Chuck Schumer en Mitt Romney

Op het afzettingsproces van Donald Trump in de Amerikaanse Senaat hebben de aanklagers beelden van bewakingscamera's getoond van de bestorming van het parlement op 6 januari. Daarop is te zien hoe een aantal toppolitici van beide partijen en hun medewerkers nipt ontsnappen aan het geweld van binnengedrongen Trump-aanhangers.

Het gaat om beelden van bewakingscamera's die tot nu toe niet publiek waren. Ze werden nu getoond als onderdeel van de aanklacht tegen voormalig president Donald Trump om de ernst van de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers op 6 januari aan te tonen. Het moet de stelling ondergraven bij sommige Republikeinen "dat het allemaal niet zo erg geweest is als de media beweren".

Bekijk hier de nieuwe beelden die getoond werden op dag 2 van het afzettingsproces. Sommige beelden zijn hard.

Videospeler inladen...

Op een beeld is te zien hoe vicepresident (onder Trump) Mike Pence en zijn familie worden weggeleid door bewakingsagenten van het Capitool. Pence is duidelijk herkenbaar aan zijn witte haar. Ondanks zijn nauwe band met Trump was hij voor diens aanhangers kop van Jut omdat hij de uitslag van de presidentsverkiezingen liet wettigen in het parlement, ondanks de (niet bewezen) verklaringen van Trump over fraude.

Niet enkel Pence liep op 6 januari groot gevaar. Op de beelden is ook te zien hoe de Republikeinse senator en gewezen presidentskandidaat Mitt Romney door de gang in de verkeerde richting loopt, namelijk naar de plek waar Trump-aanhangers zijn binnengedrongen. Romney komt ervan af omdat een bewakingsagent hem waarschuwt en de andere kant op stuurt. Ook Romney zou ernstig gevaar gelopen hebben omdat hij bekendstaat als een criticus van Trump en vorig jaar als enige Republikeinse senator voor diens afzetting heeft gestemd.

Een zelfde lot bedreigde ook Chuck Schumer, de Democratische fractievoorzitter in de Senaat. Ook hij wordt -door agenten beschermd- per ongeluk richting Trump-aanhangers geleid. Even later is op dezelfde camera te zien dat de agenten hun vergissing inzien en Schumer alsnog de andere richting uitsturen en in veiligheid brengen. Het toont de verwarring en de paniek tijdens de uren dat de meute delen van het Capitool onder controle had.

Een laatste beeld toont medewerkers van de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, die zich in haar kantoor kunnen verschuilen. Kort daarop breekt een groep Trump-aanhangers binnen. Een van hen kan de deur van het kantoor van Pelosi inbeuken. De medewerkers blijven evenwel ongedeerd omdat een tweede en beter beveiligde deur standhoudt. Het kantoor van Pelosi wordt wel overhoopgegooid.

De aanklagers toonden de senatoren ook beelden van een bodycam van een agent die samen met collega's wil verhinderen dat Trump-aanhangers het Capitool binnendringen. De man wordt ernstig aangepakt door de meute en geslagen met stokken en vlaggenmasten. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier meer uitleg van onze correspondent in de VS Björn Soenens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen