Prof Vandenbroucke kreeg in 2017 de Baillet-Latourprijs voor wetenschappelijk onderzoek uit handen van Koningin Mathilde

Vrouwen en wetenschap: “Ik miste een rolmodel,” zegt professor Vandenbroucke van UGent, “niets mag meisjes in wetenschap tegenhouden”

Professor Vandenbroucke heeft op de 'dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap' nog altijd het gevoel dat wetenschap een mannenwereld is. Ze merkt wel dat er de laatste 5 jaar steeds meer vrouwen benoemd worden als professor aan de UGent. Vrouwelijke professoren zijn echter nog niet vanzelfsprekend: 28 procent van alle professoren aan de UGent is een vrouw. Van alle wetenschappers, dus ook de niet-professoren, is 44 procent vrouw.

Van alle professoren aan de Gentse universiteit is 28 procent een vrouw. Dat is niet veel, maar er is beterschap op komst, zegt de universiteit. Bij de jongste professoren, de docenten, is al 41 procent een vrouw. Als die doorgroeien zal de vervrouwelijking ook stijgen bij de hoogste categorie professoren. Niet alle wetenschappers aan de universiteit zijn professor. Op het geheel van wetenschappers is in 2020 44 procent een vrouw. 

Dat bevestigt professor in de neurologie Roosmarijn Vandenbroucke. “In 2015 werd ik prof, en ik was toen de enige op 10 mannen. Nu een goeie 5 jaar later zijn de laatste professoren in mijn sector voornamelijk vrouwen.”

Afhankelijk van sectoren

Het aantal vrouwen verschilt van wetenschappelijke sector tot sector, volgens de professor. Over het algemeen zijn vrouwen nog ondervertegenwoordigd, maar in het hersenonderzoek, dat Vandenbroucke doet, zijn er nu meer vrouwelijke studenten. “In de leidinggevende functies hebben mannen nog het overwicht, maar het is aan het veranderen.” 

Rolmodellen als Bertha Devriese

Vrouwen zijn nog niet zo lang vertegenwoordigd in de wetenschap. Het verhaal van de eerste vrouwelijke wetenschapster die afstudeerde in Gent staat dan ook in de kijker in het GUM, het universiteitsmuseum van Gent. Bertha Devriese studeerde rond 1902 af als allereerste vrouwelijke arts in Gent en heeft baanbrekend onderzoek gedaan in de anatomie. Toch is Bertha nooit professor geworden. Ze was een vrouw in een uitsluitend mannenwereld en haar toenmalige prof zag doorgroeien eerder als iets voor zijn zoon. Bertha Devriese was een toponderzoekster. Ze kreeg eerherstel met een straat die naar haar is genoemd in Gent. 

In vergelijking met die tijd is professor Vandenbroucke het bewijs dat er veel is veranderd. De UGent engageerde zich in 2019 samen met de andere Vlaamse universiteiten om in te zetten op gendergelijkheid in de academische wereld. 

 

Er is niets dat meisjes moet tegenhouden, het is de moeite om ervoor te gaan

Roosmarijn Vandenbroucke

Een dag als vandaag, waarin vrouwen en wetenschap in de kijker staan, is volgens de professor nog altijd nodig. “Al is het maar om te tonen dat er echt wel rolmodellen zijn en dat je zelfs leidinggevend kan zijn als wetenschapper.” 

Roosmarijn Vandenbroucke probeert zelf ook een rolmodel te zijn voor jongeren. “Ik ga naar scholen om uitleg te geven en om aan te tonen dat je als vrouw in de wetenschap veel plezier kan hebben in je job. Er is niets dat meisjes moet tegenhouden. Het is niet meer de mannenwereld zoals voordien, het is de moeite om ervoor te gaan.” 

kasto80

Meest gelezen