Kurt Desplenter

Waregem Koerse maakt plannen voor editie met 10.000 bezoekers

De organisatie van Waregem Koerse maakt plannen om de editie van dit jaar met 10.000 bezoekers te organiseren in plaats van met 40.000. Niet alleen de paarden, maar ook de dames met hoeden zouden dan voor een kleiner publiek moeten optreden. 

Het ziet ernaar uit dat Waregem Koerse door de coronamaatregelen ook dit jaar niet op volle capaciteit zal kunnen doorgaan. Volgens burgemeester Kurt Vanrijckeghem (CD&V) wordt er rekening gehouden dat slechts een vierde van het normale aantal bezoekers aanwezig kan zijn. "We zijn overeengekomen met de organisatie van Waregem Koerse om de praktische zaken op te starten voor ongeveer 10.000 bezoekers. Want zo'n gigantische organisatie kan je nu eenmaal niet opstarten in augustus", zegt Vanrijckeghem.

Geen glazen bol

De situatie is vandaag onduidelijk. Binnenkort komen er richtlijnen van de Nationale veiligheidsraad. Organisator Bram Vandewalle: "40.000 bezoekers lijkt vandaag niet realistisch. Er doen een aantal cijfers de ronde, zoals dat van 10.000. Maar hopelijk is het veel meer. Het blijft nog wat afwachten."

Hippodroom anders inrichten

De hippodroom is 60.000 vierkante meter groot. De organisatoren willen die op een andere manier opbouwen. "Afstand is sowieso belangrijk. We hebben de ambitie om te organiseren, maar wel binnen de grenzen van veiligheid en gezondheid."

Waregem Koerse vindt traditioneel op de dinsdag na de laatste zondag van augustus plaats. "Wij hebben het voordeel dat we aan het einde van de zomer liggen, dat is nog zeven maanden. Veel mensen zullen dan gevaccineerd zijn. Het zou dit jaar de 20e editie van de hoedenwedstrijd zijn. Dames die vorig jaar de hoed niet hebben kunnen bovenhalen, kunnen nu voor een extra mooie zorgen."

Andere grote evenementen, die vroeger doorgaan, zijn wel al afgelast. Het gaat onder andere om de Heilig Bloedprocessie in Brugge en de Paasfoor in Kortrijk. 

 

Meest gelezen