Videospeler inladen...

Reizen in eigen land, dierenpark bezoeken of kind op kamp: wat kan er deze krokusvakantie? 

De krokusvakantie staat voor de deur. Een reis naar het buitenland zit er dit jaar niet in, want niet-essentiële reizen zijn nog altijd verboden. Maar in eigen land zijn toeristische reizen en uitstapjes wel mogelijk. Kinderen kunnen op kamp gaan en de dierenparken zijn weer open. We zetten hier nog eens op een rijtje hoe je toch nog iets van de krokusvakantie kunt maken, rekening houdend met de coronamaatregelen.

Voor we van wal steken, eerst dit: houd altijd de basisregels in je achterhoofd. Het blijft belangrijk om regelmatig je handen te wassen, anderhalve meter afstand te houden en een mondmasker te dragen op plaatsen waar dat verplicht is of waar je geen afstand kan bewaren:

Met wie kan ik op reis en waar kan ik logeren?

De hotels, bed & breakfasts, vakantiewoningen, vakantieparken, campings en jeugdherbergen in ons land zijn open. Je kunt daar verblijven met je gezin en maximaal 1 knuffelcontact (de zogenaamde “nauwe contacten”). Hetzelfde geldt voor tweede verblijven.

Met een groep vrienden of familie samenhokken in één vakantiehuis, kan dus niet. Uiteraard kun je per groepje nauwe contacten wel apart een vakantiehuis of hotelkamer huren en dan buiten afspreken. Maar ook dan gelden er beperkingen (zie hieronder). 

Hou er rekening mee dat restaurants, bars, subtropische zwembaden, bowlingbanen en andere indoor faciliteiten die bij het logies horen, gesloten zijn. Sanitaire voorzieningen, sportvelden in de openlucht en winkeltjes zijn wel open. Een logies mag ook maaltijden op de kamer aanbieden (roomservice). 

Welke activiteiten kan ik buiten doen en met wie?

Als je buiten afspreekt, mag je met vier mensen samenkomen (jezelf en drie anderen). Dat hoeven niet altijd dezelfde mensen te zijn en dat hoeven ook niet altijd je nauwe contacten te zijn. Belangrijk is wel dat je een veilige afstand bewaart of een mondmasker draagt als dat niet mogelijk is. Kinderen tot en met twaalf jaar worden niet meegeteld en gezinnen die uit meer dan vier personen bestaan, mogen ook samen buitenkomen.

Zoo van Antwerpen - juli 2020

Wil je in levenden lijve afspreken met vrienden of familieleden die niet tot je nauwe contacten behoren, dan kan dat enkel buiten. 

 • Wandelen of fietsen: die klassieke corona-activiteiten bieden de ideale gelegenheid om natuurgebieden, parken, botanische tuinen en provinciale domeinen te (her)ontdekken.
 • Dierenpark bezoeken: vanaf zaterdag kun je opnieuw naar een dierenpark. Je kunt er het buitengedeelte bezoeken. De binnenverblijven van dieren die normaal gezien publiek toegankelijk zijn, blijven dicht. De meeste parken zijn de hele krokusvakantie open. Er wordt maar een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten. Vooraf een ticket kopen of reserveren, is de boodschap.
 • Sporten: de sportterreinen in openlucht en de skateparken zijn open. Voetballen, tennissen of basketballen behoren dus tot mogelijkheden. Wintersportactiviteiten beoefenen tijdens de krokusvakantie, wordt moeilijk. Alle schaats-, ski- en langlaufpistes zijn gesloten. De afgelopen dagen heeft het flink gevroren, waardoor op sommige plekken geschaatst kan worden op natuurijs. (Klik hier voor meer info) Maar dat zal van korte duur zijn, want zondag gaat het volgens de weersvoorspellingen overal dooien. 
 • Speeltuin bezoeken: de buitenspeeltuinen zijn open. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen mondmasker te dragen en geen afstand te houden. 
 • Picknicken: picknickplaatsen buiten mogen worden gebruikt. Om het veilig te houden, brengt iedereen best zijn eigen eten, drinken en bestek mee. 
 • Samenkomen in de tuin: je kan zowel thuis als op je vakantieadres met vier mensen samenkomen in de tuin. Voorwaarde is wel dat de gasten niet door het huis moeten om de tuin te bereiken. Ze mogen binnen ook niet naar het toilet gaan. Je vraagt ze bovendien best om eigen bestek, borden en glazen mee te brengen, zodat je niets moet doorgeven en altijd anderhalve meter afstand kan bewaren.

Welke binnenactiviteiten kan ik doen en met wie?

Bioscopen, theaters, concertzalen, cafés, restaurants, fitnesscentra, binnenspeeltuinen en wellnesscentra zijn nog altijd gesloten. Voor vrijetijdsactiviteiten die wel binnen mogen plaatsvinden, gelden strikte maatregelen. Zo is een mondmasker dragen altijd verplicht, behalve voor kinderen tot en met 12 jaar. Het is ook een must dat de ruimtes goed verlucht worden.

 • Musea: je kunt een museum bezoeken. Hierbij moet je zoveel als mogelijk 1,5 meter afstand houden van andere bezoekers die niet tot je nauwe contacten behoren. Je moet vooraf online of telefonisch een tijdsslot reserveren. Tijdens de krokusvakantie organiseren meer dan 100 musea in Vlaanderen en Brussel activiteiten voor gezinnen met kinderen onder de noemer Krokuskriebels. Dit jaar zijn er ook activiteiten speciaal op maat van tieners. (Klik hier voor meer info) 
 • Zwemmen: je kunt baantjes gaan trekken in een zwembad. Hierbij moet je zoveel als mogelijk 1,5 meter afstand houden van andere bezoekers die niet tot je nauwe contacten behoren. In het zwembad zelf draag je geen mondmasker, wel in de andere ruimtes. Kinderen kunnen spelen in het kinderbad. Je checkt best vooraf of je je plaats moet reseveren. Subtropische zwembaden zijn nog gesloten. 
 • Winkelen: de winkels zijn open, maar je moet alleen gaan winkelen (behalve minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben) en je mag maximaal een half uur in een winkel blijven. Funshoppen is nog niet aan de orde.
 • Bibliotheek: je kunt boeken ontlenen in de bibliotheek, maar ook hier geldt dat je bij voorkeur alleen komt en maximaal een half uur blijft. 
 • Kapper: vanaf zaterdag mag je weer naar de kapper. Je moet wel een afspraak maken. Het aantal klanten dat tegelijk wordt toegelaten, is beperkt. Klanten moeten buiten wachten tot ze aan de beurt zijn. Zowel jij als de kapper moeten een chirurgisch mondmasker dragen.

Zijn er groepsactiviteiten voor kinderen?

Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen ook tijdens de krokusvakantie aan georganiseerde activiteiten deelnemen. Ze kunnen dus op kamp gaan, weliswaar zonder overnachting. 

Tijdens de krokusvakantie zijn de regels voor kinderen tot en met 12 jaar iets soepeler dan anders. De groepen mogen 25 kinderen tellen in plaats van 10. Activiteiten vinden bij voorkeur buiten plaats, maar kunnen ook binnen. Bij jongeren van 13 tot en met 18 jaar blijft het aantal deelnemers beperkt tot 10 en kunnen activiteiten enkel buiten. Het is de bedoeling dat een groep de hele vakantie lang één bubbel vormt en dat verschillende bubbels niet gemixt worden.

Caspar Huurdeman

Hoe geraak ik op mijn bestemming?

Ga je met de auto op reis of op uitstap, dan mogen je gezinsleden en 1 knuffelcontact meerijden zonder bijkomende voorzorgsmaatregelen. Als je andere mensen vervoert, moet je wel 1,5 meter afstand houden. Als dat niet gegarandeerd kan worden, is het dragen van een mondmasker verplicht, behalve voor kinderen tot en met 12 jaar. 

Je kunt natuurlijk ook met het openbaar vervoer reizen. Op trein, tram en bus is het dragen van een mondmasker verplicht, behalve voor kinderen tot en met 12 jaar. 

Als je een taxi neemt, moet je 1,5 meter afstand houden van mensen die niet tot je nauwe contacten behoren. Als die afstand niet gegarandeerd kan worden, is het dragen van een mondmasker verplicht, behalve voor kinderen tot en met 12 jaar. 

Als je meereist met een privébus of autocar, moet je ook 1,5 meter afstand houden van mensen die niet tot je nauwe contacten behoren. Een mondmasker dragen is verplicht, behalve voor kinderen tot en met 12 jaar.

En wat als ik thuisblijf?

Niet iedereen trekt eropuit in de krokusvakantie. Thuisblijven kan ook. Thuis kun je maar heel beperkt mensen ontvangen. Elk gezinslid mag één knuffelcontact hebben, maar je mag er maar 1 tegelijkertijd thuis uitnodigen. 

Alleenstaanden mogen naast hun knuffelcontact nog één andere persoon thuis uitnodigen. Dat mag niet tegelijkertijd en je moet ook afstand houden.

Als je in levenden lijve met andere mensen wil afspreken, kun je dat buiten doen. (zie hoger in dit artikel) Bellen, mailen of via digitale weg bijeenkomen, blijft ook altijd een optie.

Wie thuis de kinderen en/of zichzelf wil bezighouden, heeft na al die maanden al enige routine gekweekt. Wordt het knutselen, tiktokkenboeken lezen, puzzels maken, taarten bakken, gezelschapspellen spelen, gamen of naar films of series kijken? Online sportlessen volgen en afhaalmaaltijden bestellen kunnen de sleur ook eens doorbreken.

Zijn niet al jouw vragen beantwoord? Klik hier voor meer vragen en antwoorden.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen