Weer geen normaal begin van het kermisseizoen. "Je kan je attractie niet blijven smeren en poetsen"

De eerste kermissen aan het begin van de krokusvakantie kunnen door corona niet doorgaan. De foorkramers voelen de bui al hangen en vrezen dat ze nog voor lange tijd werkloos zullen blijven. De kermisuitbaters zijn ook bang voor willekeurige maatregelen in de verschillende gemeentes.

Het kermisseizoen begint rond de krokusvakantie, maar evenementen zijn door corona nog altijd uitgesloten. De foorkramers hebben daar begrip voor, maar ze willen wel zicht op hun toekomst, zegt Steve Severeyns die de belangen van de Belgische foorkramers behartigt: “We hebben allerlei kosten, van onderhoud tot keuringen en vergunningen. Het is moeilijk als je al die kosten moet maken zonder dat je weet of je de komende maanden iets kan verdienen.”

Zoals de pretparken

De foorkramers hebben ook weinig vertrouwen in de nabije toekomst omdat ze na de eerste lockdown lang hebben moeten wachten om terug kermis te mogen houden. Alexander Dotremont, een Maasmechelse foorkramer,  herinnert zich vorig jaar: “De pretparken mochten sneller open, en wij moesten wachten. Nochtans, een reuzenrad in een pretpark of een reuzenrad op de kermis, dat is exact hetzelfde hé. En wij staan ook, net als de pretparken, in de open lucht.”

Een andere bedreiging is de willekeur aan lokale maatregelen. “In de ene gemeente mogen we binnenkort misschien wel staan, in de andere niet. Zo hebben we geen normaal inkomen. We willen duidelijkheid, liever dan halfslachtige beslissingen. Toen we vorig jaar eindelijk mochten herbeginnen, bleek dat heel veel  burgemeesters toch nog een verbod op kermissen handhaafden. Dat willen we niet opnieuw,” zegt Alexander Dotremont.

Onderhoud

Los van de coronamaatregelen en de discussies over het beleid wil Alexander ook zo snel mogelijk weer actief zijn: “Je kan niet blijven prutsen aan de schoonmaak en het onderhoud van je attractie. Alles is al enkele keren gesmeerd, vernieuwd of opnieuw bestickerd. Ik hoop dat we snel echt weer aan de slag kunnen.”

Meest gelezen