Photoshot. All rights reserved.

Weg ligt open voor regering-Draghi in Italië: ook Vijfsterrenbeweging zegt steun toe

In Italië heeft de Vijfsterrenbeweging, de grootste partij in het parlement, ingestemd met een nieuwe regering onder leiding van gewezen bankier Mario Draghi. Daarmee ligt de weg open voor een regering die het land door de coronacrisis en de zware economische gevolgen daarvan moet loodsen. Mogelijk treedt Draghi morgen al aan.

Meerdere prominenten binnen de Vijfsterrenbeweging hadden hun steun aan Draghi al uitgesproken, maar de vraag om een regering te vormen onder de leiding van de gewezen voorzitter van de Europese Centrale Bank werd ook voorgelegd aan de leden. In een online referendum sprak bijna 60 procent van hen zich uit pro Draghi.

De voorbije dagen kreeg hij ook al de goedkeuring van zowat alle Italiaanse partijen, waaronder ook de rechtse Lega van Matteo Salvini en Forza Italia van Silvio Berlusconi. De weg ligt dus open voor een nieuwe regering onder Mario Draghi. Mogelijk kan hij morgen al aantreden. Begin volgende week zouden dan de vertrouwensstemmingen kunnen plaatsvinden.

De Italiaanse president Sergio Mattarella vroeg Draghi om een regering van nationale eenheid te vormen na de val van de regering van Giuseppe Conte. Die had  zijn meerderheid in het parlement verloren nadat de kleine partij Italia Viva van ex-premier Matteo Renzi haar steun had ingetrokken. 

Meest gelezen