West-Vlaamse ziekenhuizen uiten begrip én bezorgdheid over trage vaccinatie van eigen personeel

Volgens minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) heeft het personeel van de covidafdelingen, intensieve zorg en spoed in nagenoeg alle ziekenhuizen het eerste spuitje van het coronavaccin gekregen. Omdat het Moderna-vaccin een week later komt dan gepland en er bovendien maar de helft zoveel vaccins zijn, ligt de vaccinatie voorlopig stil. De ziekenhuisdirecties hebben begrip, maar de voortdurende plotse veranderingen vragen wel heel erg veel van hun personeel. 

Gisteren kwam de boodschap dat het Moderna-vaccin met een week uitstel komt. In plaats van de week van 15 februari, wordt het de week van 22 februari. Bovendien komen er voor heel Vlaanderen maar 26.000 in plaats van 51.000 vaccins. Gisteren kregen onder meer het Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis van Waregem en het AZ Zeno van Knokke-Heist en Blankenberge die mail in hun postvak. "Het veroorzaakt natuurlijk frustratie", zegt Noël Cierkens van het Waregems ziekenhuis. "Maar de overheid kan maar verdelen wat de firma levert." 

In Knokke-Heist is een gelijkluidende reactie te horen: "Het moeilijkste zijn de constante wijzigingen in de berichtgeving. We raken erdoor gefrustreerd. Het begrip begint af te nemen." 

Nog maar een klein deel gevaccineerd

"Het klinkt wel goed: het personeel van de covidafdeling, de spoedeisende hulp en de intensieve zorg is al gevaccineerd, maar je mag niet vergeten dat het nog maar om 1 spuitje van de 2 gaat. Bij ons vormen die afdelingen één achtste van ons gezamenlijk personeel", zegt Peter Lauwyck van het Sint-Andriesziekenhuis van Tielt. 

In het AZ Zeno van Knokke-Heist en Blankenberge betekent dit dat zo'n 270 van de ruim 1.000 personeelsleden een eerste keer zijn gevaccineerd. Stefaan Lammertyn van het AZ Groeninge in Kortrijk bevestigt het beeld : "Bij ons ligt de klemtoon nog altijd op vaccins bezorgen aan woonzorgcentra. Dat is ook onze taak als hub. We zijn volop bezig met onze tweede ronde. In 44 woonzorgcentra zijn al meer dan 20.000 eerste prikken gezet. En we huldigen het principe van de lege diepvries. Wat binnenkomt, moet weg. Maar er zit ondertussen inderdaad vertraging op het inenten van het eigen personeel."

(Lees voort onder de foto)

Begrip en bezorgdheid

Directeur Peter Lauwyck van het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis vat de stemming samen: "Ja, het personeel van die kwetsbare afdelingen is gevaccineerd, maar ten eerste hebben ze nog maar een eerste spuitje gekregen. En ten tweede mag je ook niet vergeten dat in een ziekenhuis heel wat consultaties worden gedaan waarin artsen en medewerkers in contact komen met patiënten die op bezoek komen. Daarvoor is er toch wel een grote schrik. De dokters en verpleegkundigen willen zo snel mogelijk een spuitje."

"Anderzijds heb ik begrip voor de moeilijkheden van de overheid. De overheid - en wij allen - moeten stilaan uitkijken met het wekken van te grote verwachtingen, die ons op het einde alleen maar opjutten. Er is rust nodig. Anderzijds hoop ik echt dat de Vlaamse overheid in de volgende fase de volgorde respecteert. Dat ze blijft bij het plan om in de vaccinatiecentra eerst de zorgverleners van het zogenoemde frontliniepersoneel in te enten. Opnieuw eerst de zorg dus, maar dan de zorg buiten het ziekenhuis. Als de Vlaamse overheid onmiddellijk zal beginnen het brede publiek in te enten, dan vrees ik dat mijn mensen dat niet meer zullen nemen, want dat krijg je niet uitgelegd." 

Meest gelezen