Brandweerkapitein waarschuwt: "Let op met extra verwarmingstoestellen"

De brandweerzone Rivierenland waarschuwt voor de gevaren van verwarmingstoestellen die mensen gebruiken om wat bij te verwarmen in deze koude periode. Ze kunnen brand veroorzaken door technische defecten, maar ook door verkeerd gebruik. Zo moeten ze altijd vrij staan, weg van brandbare dingen. Gisteren veroorzaakte een gaskacheltje nog een felle brand in een huis in Sint-Katelijne-Waver. De vlammen verwoestten de garage en de veranda. 

" Veel mensen zijn geneigd om hun woning bij te verwarmen met elektrische verwarmingstoestellen, petroleumkachels of gaskachels," zegt brandweerkapitein Jan Anné van brandweerzone Rivierenland. "Maar dat brengt potentiële gevaren met zich mee, zeker de toestellen met vloeibare of gasvormige brandstoffen zorgen voor extra brandgevaar. Zorg zeker dat de ruimte goed verlucht is, de toestellen mag je zeker niet afdekken om bijvoorbeeld kleren te drogen. En ze mogen niet in de buurt staan van brandbare spullen."

"vooral de toestellen met vloeibare of gasvormige brandstoffen zijn gevaarlijk"

Gisteren liep het nog fout in een huis aan de Stationsstraat in Sint-Katelijne-Waver. De garage en de achterbouw zijn door de uitslaande vlammen vernield. Oorzaak van de brand was een gaskachel die voor bijverwarming moest zorgen. De bewoners waren thuis en bleven ongedeerd.

 

Meest gelezen