Jeroen Desmecht

Brandweer krijgt unieke oefentoren van 15 meter hoog in Melle: "We leren hier alle situaties inoefenen"

Aan de brandweerkazerne in Melle staat een spiksplinternieuwe ijzeren oefentoren van 15 meter hoog. Het korps van de Oost-Vlaamse brandweerzone Centrum zal er ingewikkelde reddingen kunnen inoefenen. De toren is uniek in België. Vooral het speciale reddingsteam (RED) zal er aan de slag gaan.

Peter Laureyssens is onderofficier voor de brandweerzone Centrum en verantwoordelijke van het RED-team: "De toren is 15 meter hoog. Er zitten luiken in en er zijn ramen nagebootst om ingewikkelde evacuaties te oefenen uit een raam." En dat is niet alles, want er zitten ook specialere zaken bij: "Er is een giek van een torenkraan nagemaakt en een luik van een windturbine", zegt Laureyssens. "We moeten eigenlijk zelf nog een beetje ontdekken wat we er allemaal mee kunnen doen."

Er zitten ramen en luiken in om evacuaties te oefenen op grote hoogte
Onderofficier Peter Laureyssens van brandweerzone Gent-Centrum

Hoogtes en dieptes

Die specifieke zaken in de toren zijn speciaal ontworpen voor het RED-team: een gespecialiseerd team binnen de brandweerzone Centrum. Zij worden opgeroepen wanneer de klassieke middelen niet meer voldoende zijn bij bepaalde situaties. "Wij evacueren bijvoorbeeld mensen die op een grote hoogte zitten, of ook ergens heel diep zitten." 

(lees verder onder de foto)

Jeroen Desmecht

Het team oefende in het verleden al op speciale constructies of gebouwen, zoals het reuzenrad op de Gentse Winterfeesten en op de Sint-Baafskathedraal bijvoorbeeld. Maar telkens een stad intrekken bleek niet handig voor de trainingen, zegt Laureyssens: "Nu kunnen we elke dag oefenen, en hoeven we ons niet te verplaatsen. Maar we gaan wel nog altijd buiten deze locatie blijven oefenen ook."

Nu kunnen we elke dag ingewikkelde evacuaties oefenen

Onderofficier Peter Laureyssens van brandweerzone Centrum

Uniek in België

De ijzeren oefentoren telt 3 verdiepingen en is 15 meter hoog, 5 meter breed en 6 meter diep. Geen enkele brandweerzone in België heeft zo een oefentoren. Hier en daar zijn er wel klimwanden en slangentorens, maar de toren in Melle is echt op maat gemaakt. De toren werd ontworpen door een brandweerofficier van de zone, die ingenieur-architect is. 

Naast de giek van de torenkraan en de gondel van een windturbine, is er ook een kooiladder voorzien en een besloten ruimte om iemand te redden uit bijvoorbeeld een opslagtank. Ook andere brandweerlieden in de zone kunnen er oefenen op zaken zoals horizontaal evacueren. Dan bedoelen ze slachtoffers op een brancard op de grond krijgen via de ladderwagen.

Buiten het RED-team zijn er nog gespecialiseerde teams binnen brandweerzone Centrum: het duikteam en het IGS-team (dat is het team dat zich met gevaarlijke stoffen bezighoudt).

kasto80

Meest gelezen