Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Chinese ministerie van Onderwijs wil jongens "mannelijker" maken

Een nieuwe richtlijn van het ministerie van Onderwijs in China wil op school extra lessen lichamelijke opvoeding invoeren voor jongens. Die moeten vermijden dat Chinese jongens "te vrouwelijk" worden. Op sociale media regent het vooral negatieve reacties.

Het is het Engelstalige Chinese online magazine Sixth Tone dat op een merkwaardig document stuitte op de website van de Chinese overheid.  Daarin kondigt het ministerie van Onderwijs een reeks maatregelen aan "ter voorkoming van de feminisering van mannen en adolescenten", een probleem dat aangekaart is tijdens de zitting van het Volkscongres.  De maatregelen passen in de opbouw van een "gezond en krachtig China".

Het ministerie van Onderwijs pleit voor intensere lessen lichamelijke opvoeding en sport en de aanwerving van betere leraars. Die zouden gerekruteerd kunnen worden onder gepensioneerde atleten of professionals uit het voetbal bijvoorbeeld. Maar er wordt ook een onderzoek aangekondigd naar de mate waarin jongeren beïnvloed worden door beroemdheden en "influencers" op sociale media.

Chinese Rambo

Het is al langer bekend dat president Xi Jinping geen liefhebber is van "boysbands'" zoals we die vooral kennen uit Korea, maar die ook in China immens populair zijn bij de jeugd. Hij vreest dat de gladgeschoren zangers met hun androgyne look de Chinese jongens op een verkeerd spoor zullen zetten. Chinese media worden dan ook aangemoedigd om tatoeages en oorringen van de sterren te "blurren" in hun beelden. 

De Chinese overheid ziet meer in ruimtevaarders, soldaten, atleten en voetballers als rolmodellen voor jonge mannen. Ze moeten het beeld versterken van China als nieuwe, energieke en opkomende supermacht. Dat de meeste topleiders zelf gevorderde 70'ers zijn doet niet ter zake. 

Het ultieme rolmodel is de acteur uit de kaskraker Wolf Warrior 2 uit 2017, waarin een soldaat van de Special Forces, als een Chinese Rambo, op zijn eentje een leger Amerikaanse huurlingen verslaat en een groep Afrikaanse gijzelaars bevrijdt. Tussendoor slaagt hij er nog in triomfantelijk met een Chinese vlag te zwaaien.

Chinese jongetjes onder affiches voor de film Wolf Warrior 2
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Vrouwen in een dienende rol

Opvallend is ook dat die "Chinese droom" vooral door mannen lijkt te worden gebouwd. Meisjes worden sinds het aantreden van Xi  weer aangemoedigd om op tijd te trouwen, kinderen te krijgen - het liefst meer dan een - en goede huisvrouwen te worden die hun man - de kostwinner - te allen tijde ondersteunen. Een nieuwe televisiereeks over de strijd tegen het coronavirus op de nationale zender kreeg bakken kritiek omdat die de vrouwen toch weer vooral in een "dienende rol" afbeeldde. 

Dat toont dan weer aan dat het Chinese publiek de officiële richtlijnen niet zomaar slaafs volgt. Ondanks de aanmoedigingsmaatregelen van de regering huwen vrouwen steeds later en krijgen ze - ook na de afschaffing van de eenkindpolitiek - minder kinderen. Ook op sociale media kan de nieuwe maatregel in het onderwijs op matig enthousiasme rekenen. Op de socialemediasite Weibo schreef iemand: "Jongens zijn ook maar mensen: emotioneel zijn, verlegen of vriendelijk, het zijn allemaal menselijke eigenschappen."

Meest gelezen