Archieffoto
Nicolas Maeterlinck

Chinees nieuwjaar in Antwerpen zonder traditionele optocht en leeuwendans

De Chinezen vieren vandaag hun nieuwjaar. Traditioneel gebeurt dat in de Chinese wijk in Antwerpen met een groot volksfeest, een kleurrijke optocht, muziek, vuurwerk en een leeuwendans. Ook dat zal door de coronamaatregelen dit jaar niet gebeuren. "Het zal vooral een gezinsfeest worden nu", zegt Joe Choi op Radio 2 Antwerpen. Volgens de Chinese dierenriem is dit jaar het jaar van de os. 

Geen parade met leeuwendans dit jaar en uiteraard zijn ook Chinatown in Antwerpen de restaurants allemaal dicht. "Er is wel een expo over het Chinees nieuwjaar en de leeuwendans in bibliotheek Permeke", zegt Joe Choi in "Start Je Dag". "Maar voor de rest zal het heel stil zijn, zoals nieuwjaar enkele weken geleden ook was. Normaal kom je ook samen met de familie om te eten, maar dat zal nu dus in het gezin zijn of in de bubbel."

Doorzetter

2021 is het jaar van de os volgens de Chinese dierenriem. "Voor mij betekent dat dat ik wat moet oppassen, dit jaar", lacht Choi. "Geen te grote investeringen doen bijvoorbeeld en voorzichtig rijden. Dat hangt af van je eigen horoscoop in combinatie met het teken van het jaar. Voor sommige mensen wordt het een heel goed jaar, voor anderen matig en mensen zoals ik, een schaap of een geit, moeten wat voorzichtig zijn." 

De os zou een doorzetter zijn en dat zou betekenen dat het een goed jaar wordt voor wie ook een doorzetter is.

Meest gelezen