Videospeler inladen...

Eerste schaatsers wagen zich op het Limburgse ijs: “Dit is om van te dromen”

De eerste schaatsers hebben voorzichtig hun eerste stapjes gezet op het ijs van de vijver van het Heidestrand in Zonhoven. Ze zijn alvast erg enthousiast dat ze met dit weer buiten kunnen schaatsen.

Het is goed glad op de vijver voor de mensen die geen schaatsen hebben aangebonden. “Het is magnifiek. Als je zorgen hebt, moet je hier komen schaatsen. Maar liefst niet allemaal tegelijk, want dan hebben wij geen plaats meer”, lacht een opgewekte schaatser. Het zijn er maar enkelen deze ochtend op het ijs en daardoor kunnen mensen goed doorschaatsen. “We hebben ongeveer 2 kilometer al gedaan, dat is 1 ronde”, vertelt een andere schaatser een beetje buiten adem. “Als het mooi glad is, kan je honderden meters rechtdoor schaatsen, da’s anders dan op een ijspiste waar je de hele tijd rondjes moet doen.”

foto: Radio 2

Pirouettes worden gedraaid, maar ook de sportievelingen zijn aanwezig op de vijver. “We spelen hier hockey, met de zon erbij is dat plezant. De sticks en de hockeyschaatsen lagen al een week klaar. Deze ochtend om 6 uur heb ik ze al voor de kachel gelegd zodat ze goed warm zouden zijn. Dat is een passie van toen ik al heel jong was.”

Mocht je hierdoor zakken, dan heb je hoogstens natte voeten

Op sommige plaatsen kraakt het ijs nog wat. “Echt dik is het ijs nog niet. Maar het gaat. De vijver is niet diep, dus mocht je erdoor zakken dan heb je hoogstens natte voeten”, vertelt een vrouw die wat wantrouwig naar het ijs kijkt. Maar een hockeyspeler stelt haar gerust. “Het ijs is perfect, achteraan is het wat hobbelig door het zand en hier zijn er nog wat barsten. Als we te lang blijven stilstaan, dan breekt het. Je moet snelheid maken, want als het dan breekt ben je al voorbij”, lacht de man.

Meest gelezen