Bewoner appartementsgebouw

350 gezinnen in Jette zitten zonder verwarming en warm water: "De ramen zijn bevroren aan de binnenkant"

In een appartementsgebouw in de Brusselse gemeente Jette zitten 350 gezinnen zonder verwarming en zonder warm water, door een bevroren waterleiding. Dat is natuurlijk niet evident als het zo koud is, en daarom kunnen bewoners terecht in de gemeentelijke feestzaal of in een hotel. Ook het Rode Kruis is ter plaatse voor mensen die hulp nodig hebben.

In een appartementsblok van de socialehuisvestingsmaatschappij Lojega in de Essegemwijk in Jette, is er geen verwarming en geen warm water. Door een bevroren waterleiding is de verwarming stuk gegaan. Er is al een nieuwe verwarmingsketel geïnstalleerd, maar die zou pas vandaag werken. Gisteravond zijn de gemeentediensten overal langsgeweest om te kijken of bewoners dekens of verwarmingstoestellen nodig hadden. Ze kunnen ook terecht in een hotel in de buurt of in de feestzaal of het rusthuis.

Het water was vanmorgen zo koud dat ik me niet fatsoenlijk heb kunnen wassen

Bewoner appartementsgebouw

"Het is echt koud binnen", vertelt een bewoner. "Gelukkig ben ik hier nu alleen en zijn mijn kinderen bij mijn ex-partner. Ze hebben ons niet gezegd hoelang de panne gaat duren. Ik probeer me te verwarmen met een elektrisch vuurtje. Het Rode Kruis is ook hier met een ziekenwagen, en zij hebben koffie uitgedeeld."

"Het water was vanmorgen ijskoud, ik heb me daardoor niet fatsoenlijk kunnen wassen", vertelt een vrouw. "Het is wachten tot de verwarming opnieuw werkt. Mijn appartement is goed geïsoleerd dus voor mij valt het nogal mee. Ik vind het veel erger voor de oude mensen die hier wonen of voor ouders met een baby."

Ook voor de mensen van Familiehulp die komen helpen in het huishouden, is het niet prettig om te moeten werken in deze omstandigheden. "Ik kom hier helpen bij een oudere mevrouw, en voor haar is dit heel erg. De ramen zijn zelfs bevroren aan de binnenkant, zo koud is het binnen. Dit kan echt niet."

Meest gelezen