Jeff Hoeyberghs voor rechter wegens seksisme en aanzetten tot haat en discriminatie

De bekende plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs zal zich voor de rechtbank moeten verantwoorden voor seksisme en aanzetten tot haat en discriminatie. Dat heeft de Gentse raadkamer vandaag beslist. Aanleiding is een controversiële lezing die hij hield op vraag van de Vlaamse studentenvereniging KVHV.

"Vrouwen willen wel privileges en geld, maar willen hun benen niet meer opendoen" of “U kent dat type vrouw wel. Zo’n pront narcistisch “dingske”, blauwe “oogskes”, tietjes,..." Het zijn slechts enkele quotes die Hoeyberghs loste tijdens een lezing in 2019. De chirurg wist echter niet dat die lezing ook gefilmd en online werd gezet door Campagne Rosa. In een mum van tijd kwamen 1.500 klachten binnen van verontwaardigde vrouwen en mannen. De UGent distantieerde zich uitdrukkelijk van die uitspraken en het KVHV werd geschorst.

Hoeyberghs was vandaag tijdens de zitting in de raadkamer aanwezig en pleitte hevig zijn onschuld. Hij stelde dat die uitspraken in een humoristische sfeer werden gezegd en dat die later uit zijn context waren gehaald. “Ik ben geen seksist. Dat is belachelijk. Ik heb namelijk alles te danken aan de vrouw.” Als de rechter hem schuldig acht, dan riskeert hij een jaar cel en 8.000 euro boete. Hoeyberghs diende op zijn beurt ook klacht in tegen Campagne Rosa wegens laster en eerroof.

Meest gelezen