Videospeler inladen...

Langverwachte opening vaccinatiecentra start met  100 vaccins: "Weinig, maar rustig beginnen, heeft ook zijn voordelen"

Na weken van hard werken, gaan volgende week de eerste vaccinatiecentra in ons land open. De opening zal echter wel op kleine schaal gebeuren, want de meeste centra krijgen slechts 100 vaccins toebedeeld."Na ontzettend hard werken is het spijtig dat we niet full force kunnen beginnen", klinkt het bij verschillende eerstelijnszones in Vlaams-Brabant. "Maar rustig starten heeft ook zijn voordelen." 

Hoewel in Antwerpen er vandaag al een eerste vaccinatiecentrum opent, volgt het grootste deel van Vlaanderen pas volgende week. Volgende week donderdag, 18 februari, is de dag waarop de vaccinatiecentra de eerste coronavaccins zullen ontvangen. Dat betekent dat de vaccinatiecentra vanaf die dag de deuren kunnen openen, weliswaar voor mensen uit de eerstelijnszorg, zoals thuisverpleegkundigen, dokters en tandartsen.

100 vaccins

De opening van de 94 vaccinatiecentra in Vlaanderen, moest de start worden van de vaccinatiecampagne voor het bredere publiek. Maar aangezien de toelevering van de vaccins op dit moment nog altijd sputtert, starten de vaccinaties in de centra op kleinere schaal. "Om te starten krijgen we slechts 100 vaccins', klinkt het bij heel wat verantwoordelijken van de eerstelijnszones in Vlaams-Brabant. "Dat is spijtig, zeker na al dat harde werk van de voorbije weken. Wij zijn er klaar voor en waren er dan ook graag meteen ingevlogen. Maar goed, we passen ons aan. Die honderd vaccins zetten we op zo'n vier à vijf uur tijd. Daarna gaat het centrum terug dicht, tot de week erna, waar we opnieuw een honderdtal vaccins kunnen zetten." 

Starten met 100 vaccins laat ons toe om kinderziektes weg te werken en mensen ervaring te laten op doen

Rika Van Overmeire, voorzitster Eerstelijnszone Leuven - Zuid

Hoewel de centra graag full force gestart waren, zien sommige verantwoordelijken toch ook voordelen in de rustige opstart met slechts 100 vaccins. "We moeten het eigenlijk bekijken als een soort van proef, maar dan met echte vaccins", zegt Rika Van Overmeire van de eerstelijnszone Leuven Zuid met twee vaccinatiecentra in Oud-Heverlee en Kortenberg. "Het laat ons toe om het allemaal wat uit te zoeken en zo kunnen mensen ook ervaring opdoen. Er zullen nog enkele kinderziektes zijn en met een rustige start kunnen we die wegwerken. Maar we hopen natuurlijk dat we snel veel meer vaccins krijgen." 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen