Liveblog: Europa niet blij met verlenging verbod niet-essentiële reizen, eerste AstraZeneca-prik gegeven

De eerste prik met het AstraZeneca-vaccin in Vlaanderen is gegeven. In het vaccinatiecentrum in Antwerpen worden deze middag de eerste 200 zorgverleners uit de eerste lijn gevaccineerd met het bewuste vaccin. De coronacijfers blijven op hetzelfde plateau. Blijf op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Europese Commissie niet blij met verlenging verbod niet-essentiële reizen

De Europese Commissie vraagt ons land om verduidelijkingen over de verlenging van het verbod op niet-essentiële reizen. Dat verbod geldt al sinds 27 januari, maar werd door het Overlegcomité van vorige week samen met de meeste andere coronamaatregelen verlengd tot 1 april. Volgens een woordvoerder is de Commissie hiervan pas gisteren officieel op de hoogte gebracht.

Volgens het Verdrag van Schengen kan een EU-lidstaat in principe voor maximaal 2 maanden grenscontroles invoeren als er sprake is van “een ernstige bedreiging voor de openbare orde of de binnenlandse veiligheid”. Dat betekent dat het Belgische reisverbod eigenlijk maar tot 27 maart zou mogen duren.

Eerder had Europees Commissaris voor Justitie er al op gewezen dat het Belgische reisverbod eigenlijk verder reikt dan wat Europa aanraadt. Nu de maatregel verlengd wordt, vraagt hij ons land om bijkomende verduidelijkingen.

BEKIJK - Eerste prik met AstraZeneca-vaccin gegeven in vaccinatiecentrum Antwerpen

De eerste prik met het AstraZeneca-vaccin in Vlaanderen is gegeven. In het vaccinatiecentrum in Antwerpen worden deze middag de eerste 200 zorgverleners uit de eerste lijn gevaccineerd met het bewuste vaccin. Het gaat om een mix van huisartsen, apothekers, thuiszorgkundigen, contact tracers op het terrein, tandartsen/mondhygiënisten en medewerkers van wacht- en triageposten.

Videospeler inladen...

Meer weten over het AstraZeneca-vaccin? Ontdek hier het antwoord op jouw vragen. 

Steven Van Gucht: "Grote daling besmettingen bij 80- en 90-plussers, voor een evaluatie van de vaccinatie nog enkele weken wachten"

De plateaufase in de coronacijfers houdt aan. Dat is een bemoedigend resultaat, maar het plateau blijft wel hoog en het risico op opflakkeringen ook. Het is ook nog te vroeg om het effect van de vaccinaties te kunnen zien. Dat was de boodschap van viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) op de vrijdagse persconferentie van het Crisiscentrum.

"De besmettingen en de ziekenhuisopnames schommelen op en neer, week na week. We zien vandaag een daling van 13 procent in het aantal bevestigde besmettingen en een lichte daling van 1 procent in het aantal ziekenhuisopnames, na 6 dagen van lichte stijgingen. Gezien de moeilijke context waarin we zitten, met het koude winterweer, de aanwezigheid van de Britse variant en de open scholen, is dat bemoedigend. Maar we mogen niet vergeten dat het plateau hoog blijft en dat het risico op opflakkeringen ook nog steeds groot is."

17 procent van de 80-plussers heeft een eerste dosis van het vaccin gekregen, 11 procent een tweede dosis. Maar voor een evaluatie van de vaccinatie moeten we nog enkele weken wachten.

De daling doet zich voor in alle leeftijdsgroepen, maar de grootste zien we bij de 80-plussers en de 90-plussers. "-25 procent bij de 80-plussers en -35 procent bij de 90-plussers", preciseert Van Gucht. "17 procent van de 80-plussers heeft een eerste dosis van het coronavaccin gekregen, 11 procent een tweede dosis. Maar voor een evaluatie van de vaccinatie moeten we nog enkele weken wachten, tot meer woonzorg­centra hun tweede dosis gekregen hebben. Ook zijn er nog altijd woonzorgcentra waar nog niet gevaccineerd is omdat er een actieve uitbraak was."

Van Gucht gaf ook nog mee dat in de eerste week van februari (1-7 februari) 1 op de 3 bevestigde besmettingen veroorzaakt werd door de Britse variant van het coronavirus (34,4 procent, red), en een kleine 5 procent door de Zuid-Afrikaanse (4,7 procent, red)."

In de laatste week van januari (25-31 januari) ging het in 20 procent van de gevallen om een besmetting met de Britse variant, en in 3,2 procent om een besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant. "We zien dus vooral een opkomst van de Britse variant."

"Bid for live": een online muziekveiling ten voordele van LIVE2020

Wie een speciaal object of muzikale ervaring wil scoren, die kan vanavond een slag slaan. Want er is "Bid for live", een onlineveiling ten voordele van LIVE2020. Dat fonds is er voor de mensen die normaal achter de schermen werken in de livemuzieksector. Door corona zitten ze al heel lang zonder inkomsten.

Videospeler inladen...

Nederlandse marine vaart niet meer uit na uitbraken op enkele schepen

De Nederlandse Koninklijke Marine vaart in principe voorlopig niet meer uit, tenzij het strikt noodzakelijk is. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Defensie. Het besluit is genomen na corona-uitbraken op verschillende schepen. "Dit heeft uiteraard impact op de gereedheid van de schepen en de bemanningen. Wel werken de bemanningsleden op de wal zoveel mogelijk aan hun gereedheid. Bij een eventuele crisis zijn ze dan ook nog altijd inzetbaar", aldus nog het ministerie.

Schepen die wel moeten uitvaren, vertrekken enkel nog na een strikt quarantaineregime met aangescherpte maatregelen, aldus nog het ministerie. Zo mag de bemanning bij een reis, die langer dan 24 uur varen is van Den Helder, niet meer in thuisisolatie, omdat dit niet effectief genoeg blijkt te zijn. "De enige manier is dat iedereen 10 dagen op een afgesloten plek, bijvoorbeeld een kazerne, blijft", aldus het ministerie.

Momenteel zit de bemanning van een Nederlands marineschip in isolatie op een militair kamp, als voorbereiding op een NAVO-opdracht in de zomer.

Ministerraad keurt vaccinatieverlof voor werknemers en ambtenaren goed

Werknemers en ambtenaren hebben recht op respectievelijk betaald verlof of een dienstvrijstelling als ze uitgenodigd worden voor hun vaccinatie tegen COVID-19 tijdens de diensturen. Dat heeft de federale ministerraad vrijdag goedgekeurd.

Wie zich laat inenten tegen het coronavirus mag daarvoor afwezig zijn van het werk. Voor werknemers gaat het om een vorm van klein verlet, dus betaald verlof. De werknemer moet de werkgever wel vooraf verwittigen en een bewijs van vaccinatie kunnen voorleggen, staat in een voorontwerp van wet van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) dat vrijdag is goedgekeurd op de ministerraad.

Ziekenhuis Az Damiaan Oostende voert patiëntenstop in na corona-uitbraak

Het AZ Damiaan Oostende heeft een patiëntenstop ingevoerd nadat er een uitbraak van het coronavirus werd vastgesteld. Dat bevestigt woordvoerder Kevin Mollet vrijdag. Meerdere patiënten en medewerkers zijn besmet. Het zou mogelijk gaan om de Zuid-Afrikaanse variant.

In totaal bleken vrijdagmiddag 17 patiënten en 20 medewerkers besmet. Vrijdag is nog een grote groep mensen binnen het ziekenhuis getest. Op die resultaten is het nog afwachten.

Oostenrijkers laten zich massaal testen met oog op kappersbezoek

De Oostenrijkers laten zich massaal testen op het coronavirus nu een negatieve coronatest een voorwaarde is voor een knipbeurt bij de kapper. Die voorwaarde geldt overigens ook voor een afspraak bij een ander niet-medisch contactberoep. 

In de deelstaten zijn de voorbije 5 dagen meer dan een miljoen aanmeldingen geweest van antigeen- en PCR-tests. Dat heeft minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober donderdag laten weten.

Statistisch heeft elke negende Oostenrijker zich sinds zaterdag laten testen. Bedoeling is de capaciteit voor gratis coronatests nog op te drijven. Anschober verwacht dat er binnenkort 400.000 tests per dag kunnen worden afgenomen. "Oostenrijk wordt steeds meer het land van de coronatests in Europa", aldus de minister.

Als in Oostenrijk nog meer sectoren opnieuw zullen opengezet worden, zal dat wellicht ook gekoppeld worden aan het voorleggen van een negatieve coronatest, naast specifieke beschermingsmaatregelen.

Burgemeester Tommelein van Oostende mag morgen eindelijk naar de kapper: "Ze vergelijken mij met Franky van Het Eiland of René Froger"

Morgen gaan de kappers weer open. Sommige kapsels kunnen ondertussen al een professionele knipbeurt gebruiken. Neem nu de krullenbol van burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). Hij kreeg de voorbije weken tal van reacties op zijn weelderige haardos.  

Lees het volledige artikel hier:

Regering past ministerieel besluit over coronamaatregelen (lichtjes) aan

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft aangekondigd dat er een technische aanpassing van het ministerieel besluit ter uitvoering van de beslissingen van het Overlegcomité is uitgevoerd. 

Op 1 maart kunnen niet-medische contactberoepen, onder strenge voorwaarden, hun activiteiten hervatten. Dit geldt ook voor de bemande zonnebanken en bemande zonnecentra. Sommigen hadden een lezing gegeven aan het ministerieel besluit als dat bemande zonnebanken en bemande zonnecentra op 13 februari reeds zouden mogen heropenen. Er werd daarom een verduidelijking toegevoegd aan het ministerieel besluit met de coronamaatregelen. Het betreft met andere woorden een technische wijziging.

Meest gelezen