Archieffoto
Arne Danielsen

"Wat was dat?" Groene vuurbol gespot boven provincie Antwerpen

Verschillende luisteraars van Radio 2 Antwerpen hebben vanmorgen gemeld dat ze een lichtflits hebben gezien. Er kwamen meldingen uit Nijlen, Vremde (Boechout), Essen en Mechelen. Maar ook elders in België én Nederland werd het fenomeen vanochtend vroeg gespot. Sommigen spraken van een groen licht, een andere had het over een lange witte staart, wel drie seconden lang. Marc Van den Broeck, directeur van Volkssterrenwacht Urania in Hove, legt uit dat het wellicht om een vuurbol ging. 

"Wat was dat!!! Lange witte staart met vooraan witte bol... drietal seconden." En deze reactie was niet de enige die vanmorgen bij Radio 2 Antwerpen binnenkwam. 

Luisteraars uit Essen, Mechelen, Vremde (Boechout) spraken dan weer van een groen licht.  En niet alleen vanuit de provincie Antwerpen kwamen meldingen binnen; luisteraars van radiozender MNM in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant hadden het ook gezien, om iets na 6 uur vanochtend. Op sociale media melden ook een aantal Nederlanders dat ze het hebben gezien.

Bekijk hieronder de beelden van Urania-lid Luc Bastiaens (Allsky7 Netwerk) die het verschijnsel vastlegde:

Videospeler inladen...

Wat hebben deze mensen gezien? Sterrenkundige Marc Van den Broeck gaf meteen de nodige uitleg: "Het is een klassieke vallende ster. Als stofjes op een hoogte van 70 kilometer op de dampkring botsen, zijn ze een paar seconden zichtbaar." 

"Als ze wat groter zijn, bijvoorbeeld een zandkorrel of een steentje, dan krijg je een vuurbol. En omdat het op zo'n grote hoogte gebeurt, is het ook in een grote regio te zien."

In de ochtend zijn de helderste vallende sterren te zien, omdat de ochtendhemel bij wijze van spreken de voorruit is van de Aarde.

Marc Van den Broeck, directeur Volkssterrenwacht Urania Hove

Eén luisteraar vroeg zich af waarom het fenomeen groen was. Dat ligt volgens Van den Broeck aan het materiaal waaruit het stofje of de korrel bestaat: "Dat kan gewoon zand zijn of een stukje metaal bijvoorbeeld. Meestal is het blauw of groen."

Het is ook geen toeval dat de lichtflits vanochtend vroeg werd gezien: "In de ochtend zijn de helderste vallende sterren of zelfs vuurbollen te zien. Dat komt omdat de ochtendhemel bij wijze van spreken de voorruit is van de Aarde", verklaart Marc Van den Broeck. 

"Als je bijvoorbeeld met je auto in een sneeuwstorm rijdt, dan zie je die sneeuwvlokken rechtstreeks op je voorruit komen, er is direct contact, maar over de achterruit vliegen ze gewoon over. 's Avonds zie je er dus minder, omdat ze 's ochtends veel helderder zijn. Want het gebeurt wel geregeld."

Meteoriet in Denderstreek

Drie weken geleden werd er nog een grote vallende ster gespot boven België. 

Het felle licht van de meteoor werd toen niet alleen in België waargenomen, maar ook in Nederland en het noorden van Frankrijk. De meteoriet is vermoedelijk ergens tussen Aalst en Dendermonde neergestort.

Geologen gingen zoeken naar het stuk ruimtepuin, als naar een speld in een hooiberg. Vooralsnog werd er niets gevonden.

Meest gelezen