Man uit Drongen zoekt eigenaar van liefdesbrief uit 1945: "Als ik terugkom, gaan we trouwen"

Jean-Marie Suttels uit Drongen is op zoek naar de schrijver, of familieleden, van een oude liefdesbrief uit 1945, die hij gevonden heeft. De schrijver was een militair die in Engeland zat en is gericht aan een vrouw uit Drongen. "Als ik terugkom, gaan we trouwen", stond er. Of dat gelukt is, weten we voorlopig niet. 

Jean-Marie Suttels is zelf militair geweest en is lid van een postzegelclub. In de club had iemand hem de liefdesbrief gegeven. "Die is gericht aan een vrouw genaamd Edith Uyttendaele uit Drongen. De schrijver is een man genaamd Flore Neuckens." Suttels kan uit de brief opmaken dat de man een militair in actieve dienst was. "De man was op zending naar Engeland om een cursus te volgen. Vanuit Engeland heeft hij die brief geschreven aan zijn meisje."

Ik heb al geprobeerd mensen te zoeken via Facebook, maar ik krijg geen reactie
Jean-Marie Suttels

Suttels zoekt de schrijver van de brief,  de vrouw aan wie de brief gericht is, of eventuele nabestaanden, want hij zou de brief graag teruggeven. "De datum op de brief is 29 oktober 1945." Het feit dat het al zo'n oude brief is maakt de zoektocht er niet gemakkelijker op: "Ik heb al geprobeerd om mensen aan te schrijven via Facebook die ook Uyttendaele heten, zoals de vrouw heette. Maar ik krijg daar geen reactie op."

(Lees verder onder de foto)

Kind of kleinkind

Suttels beseft dat hij niet zomaar de schrijver zal vinden. "Die man zou al ongeveer 100 jaar moeten zijn, dus de kans is toch al kleiner. Maar misschien kan ik een kind of een kleinkind vinden." De brief is ook toegekomen op de rijkswachtpost die vroeger nog in Drongen bestond. "Het zou toch moeten lukken om iemand terug te vinden", hoopt Suttels.

Ouderwets Nederlands

De brief zelf is romantisch op een manier die we nu niet meer kennen, en geschreven in oud Nederlands. "Mijn allerliefste meisje, ik ben pas toegekomen en nu ga ik u enig nieuws laten geworden", citeert Suttels. "Zo begint de brief. Zo schreven ze in die tijd, hé. De man schrijft verder dat hij in een zware storm heeft gezeten op zee. En hij schrijft: bij terugkomst gaan wij trouwen." Of dat gelukt is, blijft voorlopig een mysterie.

Herken jij een van de twee namen of weet jij meer? Dan mag je contact opnemen via een e-mail naar oostvlaanderen@radio2.be of via de Radio 2 app.

kasto80

Meest gelezen