ROBIN UTRECHT

Verlenging wintersolden blijkt geen succes: "Golf van faillissementen dreigt"

De modesector zit op zijn tandvlees nadat ook de verlenging van de wintersolden geen succes is gebleken. Dat blijkt uit een bevraging van de Mode Unie en Unizo. De regering besliste eerder om de wintersolden met twee weken te verlengen om modehandelaars de kans te geven hun grote stock nog de deur uit te krijgen. "Een nobel initiatief, maar helaas een maat voor niets", zegt Isolde Delanghe, directeur van de Mode Unie. 

Maandag lopen de verlengde wintersolden op zijn einde. De regering had eind vorige maand namelijk beslist om de soldenperiode van één maand te verlengen met twee weken. Op die manier wilden ze de handelaars de kans geven om hun grote stock nog de deur uit te krijgen. 

Maar ook die verlenging had niet veel succes. Dat blijkt uit een bevraging van Mode Unie, de sectorfederatie voor de zelfstandige modedetailhandel, en ondernemersorganisatie Unizo bij 315 modehandelaars. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Voor veel handelaars is het pompen van privémiddelen in de eigen zaak nog de enige reddingsboei

Isolde Delanghe, Mode Unie

Gemiddeld brachten de twee extra weken maar 17,6 procent van de totale soldenverkoop op. Meer dan de helft van de bevraagden gaf zelfs aan geen bijkomende soldenverkoop gerealiseerd te hebben in februari. "De reden voor dit slecht resultaat is het uitblijven van sociaal en economisch perspectief bij consumenten", klinkt het bij Delanghe. 

"We weten niet wanneer we opnieuw met vrienden en familie mogen afspreken, communies zijn verplaatst, we weten niet wanneer andere feestgelegenheden weer mogen doorgaan. Dat zet natuurlijk een rem op de verkoop. Ook de blijvende maatregel van het individueel shoppen, spoort niet aan om te gaan shoppen."

Bijzonder slecht nieuws

Die extreem lage verkoop is bijzonder slecht nieuws, klinkt het. "Er is een enorm liquiditeitsprobleem in de sector, zeker gezien de zomercollectie nu volop geleverd wordt, mét bijhorende factuur. Bovendien halen de minderverkoop en de twee verplichte sluitingen van het afgelopen jaar de solvabiliteit van de winkels onderuit." 

Het mentaal welzijn van heel wat modehandelaars dreigt stevig in het gedrang te komen

Isolde Delanghe, Mode Unie

Uit de bevraging blijkt dat modehandelaars ook steeds meer hun eigen reserves moeten aanwenden om te overleven.  Maar liefst 78 procent van de bevraagden gaf aan dat hun financiële situatie sterk achteruit is gegaan ten opzichte van de periode voor corona.  "Voor veel handelaars is het pompen van privémiddelen in de eigen zaak nog de enige reddingsboei", zegt Delanghe. 

Mode Unie blijft dan ook oproepen om de sector extra steun te geven in de vorm van een tijdelijke BTW-verlaging naar 12 procent in het tweede kwartaal van dit jaar (april tot en met juni). 

Mentaal welzijn in het gedrang

Maar niet alleen financieel is de situatie bijzonder moeilijk. "Het water staat veel ondernemers aan de lippen. Niet alleen financieel, maar ook de moed blijft verder wegzakken. Dat blijkt uit de dagelijkse telefoons en mails van ondertussen bijna radeloze ondernemers", klinkt het bij Delanghe. 

"Twee verplichte sluitingen, drie negatieve verkoopresultaten op rij, een negatieve verwachting van het lenteseizoen, het opnieuw uitstellen van communies: de emmer is vol bij modehandelaars. Als er niet snel extra steun op maat van de modesector komt, dreigt er niet enkel een golf van faillissementen, maar dreigt het mentaal welzijn van heel wat modehandelaars ook stevig in het gedrang te komen", waarschuwt Delanghe.

Meest gelezen